in

Provale u vozila: Lopovi ukrali novac, kartice, štap za hodanje…

Ilustracija MUP

Policija skreće pozornost građanima na krađe i provale u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a kojima se smanjuje mogućnost da postanete žrtva kaznenog djela

Policija traga za nepoznatim počiniteljima koji su jučer u Puli i Rovinju otuđili predmete iz automobila.  
Nepoznati je počinitelj tijekom noći 21. ožujka u Kranjčevićevoj ulici u Puli, iz automobila otuđio novčanik s novcem, osobnim dokumentima i bankovnim karticama, čime je oštetio 35-godišnjaka za nekoliko stotina kuna. Također, traga se za nepoznatim počiniteljem koji je u popodnevnim satima 21. ožujka na parkiralištu trgovačkog centra u Ulici Braće Božić u Rovinju iz automobila otuđio štap za hodanje i druge predmete, čime je oštetio 67-godišnjakinju za više stotina kuna.
 
Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.
 
Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.
 
Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

Izvor PU istarska

požar vatra ilustracija

Bacila pepeo na travu pa izazvala požar

Foto Janitors za Pixabay - Ilustracija pješački prijelaz auto

Vozačica udarila u 82-godišnjakinju na pješačkom prijelazu