in

Provale u vozila sve češće – Evo što su ukrali u Puli i Vodnjanu

Foto MUP/Ilustracija

Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem, koji je u noći s 1. na 2. prosinca, u Carlijevoj ulici u Puli, razbio prozorsko staklo i provalio u osobni automobil Fiat, pulske registracijske oznaka te otuđio novčanik s osobnim dokumentima i novcem, čime je 31-godišnjaku pričinio materijalnu štetu od više tisuća kuna.

U noći sa 3. na 4. prosinca, u Ulici S. Caterina u Vodnjanu, nepoznati počinitelj je također razbio prozorsko staklo i provalio u osobni automobil Saab, slovenske registracijske oznaka te otuđio torbu, parfem i razne odjevne predmete, čime je 44-godišnjem slovenskom državljaninu pričinio materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

Izvor Policijska uprava istarska

Foto - Ilustracija MUP

Traži se lopov koji je otuđio dijelove građevinskog stroja

Visoke kazne zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Rekorder ima 21 godinu