in

Skupi nakit ukraden u Istri: Lopov našao ključ kuće na mjestu gdje ga mnogi ostavljaju…

Foto Policijska uprava istarska

Poznajući stil i navike kradljivaca, Policijska uprava istarska savjetuje građanima kojim mjerama i sami mogu spriječiti ili otežati počinjenje kaznenog djela

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je iz kuće na području Cerovlja otuđio nakit, čime je oštetio vlasnike za više tisuća eura.

Nepoznati je počinitelj tijekom dana 16. siječnja ključem kojeg je našao na prozoru, otključao ulazna vrata kuće, a potom iz kuće otuđio razni nakit, čime je oštetio 49-godišnjakinju i 29-godišnjaka za više tisuća eura.

Policijski službenici intenzivno tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Stoga, poznajući stil i navike kradljivaca, Policijska uprava istarska savjetuje građanima kojim mjerama i sami mogu spriječiti ili otežati počinjenje kaznenog djela:

 • zaključavajte vrata, bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
 • ne zaboravite zatvoriti prozore ili balkonska vrata
 • ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično)
 • novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi u ladicama ili ispod madraca jer su to mjesta na kojima počinitelji najprije traže
 • zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati
 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
 • spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti
 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete. 

Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

 • novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu ili kući, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja)
 • ključ ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i na sličnim mjestima, već ga ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići
 • organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić
 • ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama ili drugim javnim mjestima o tome da ste odsutni iz svog doma
 • ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni. 

Ukoliko se ipak dogodi da je provalnik uspio u svom naumu i ako ga zateknete u svom domu, ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a  vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite osobni opis počinitelja, a ako se udaljio vozilo, marku vozila i registracijsku oznaku.

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu,  odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja, objavila je istarska policija 19. siječnja 2024.

euro novac pixabay

Prevarena Istranka: Putem aplikacije upoznala muškarca pa na kraju sama platila svoj skupi poklon

Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: Bibliokombi kruži po naseljima i nosi knjige čitateljima