in

ŠOK NA GRADILIŠTU U ISTRI: Prilikom iskopa pronašli granatu

Foto: MUP - Ilustracija

Zrno je u poslijepodnevnim satima izuzeo i uništio djelatnik Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka

Umaška je policija oko 11.10 sati zaprimila dojavu o pronalasku granate prilikom izvođenja građevinskih radova.

Policijski službenici su po dolasku na mjesto dojave osigurali prostor oko pronađenog predmeta do dolaska policijskog službenika Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka, koji je izuzeo predmet i utvrdio da se radi o artiljerijskom zrnu starijeg datuma proizvodnje. Zrno je izuzeo i uništio na sigurnoj lokaciji.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju, objavila je istarska policija 30. lipnja 2023.

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

U Umagu pijani muškarac izazvao nesreću. Zabio se u auto

Foto Grad Poreč - Nova Vas

U Poreču uređeno nekoliko piknik zona za građane