in

Strašan požar u susjedstvu uzeo prvu ljudsku žrtvu – Poginula volonterka na talijanskoj strani

Screenshot - Civilna zaštita grada Gorizije

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i dalje se bore s požarom koji je sinoć uzeo i prvu žrtvu, pripadnicu civilne zaštite koja je poginula s talijanske strane, objavili su tamošnji mediji. Iako vatrogasci trenutno drže požar pod kontrolom, zabrinuti su zbog vremenske prognoze jer se poslijepodne očekuju ponovno jači vjetrovi koji mogu proširiti požar. Kako je izvijestio Index.hr, vatrogascima će danas na terenu pomagati i zrakoplovi i helikopteri. Požar će morati gasiti do prve veće kiše. Ako mjesec dana ne bude kiše, vatrogasci će cijelo to vrijeme morati biti na terenu.

Više od 500 vatrogasaca nastavlja borbu s požarom u Krasu, jer je u četvrtak kasno poslijepodne buknuo požar kod Cerja. Noć je bila teška za sve koji su se borili s požarom na gorskom dijelu Krasa. Požarna linija prema Trstelju je i dalje aktivna. Požarna linija prema Trstu i dalje je aktivna, a mnogo vatre i dima vidi se i s talijanske strane granice, zbog čega je tijekom noći bilo aktivno čak 500 vatrogasaca. No, ondje su požari pod kontrolom.

U požaru na talijanskoj strani poginula volonterka civilne zaštite

Pripadnica civilne zaštite Elena Lo Duca (56) poginula je tijekom očevida na talijanskoj strani opožarenog područja, objavili su talijanski mediji.   

Na nju je, kako navode lokalni talijanski mediji, palo izgorjelo drvo. Ističu kako je Lo Duca obavljala očevid, a zatim ju je zgnječilo drvo. Lo Duca je inače bila policajka, koja je ujedno i volontirala za civilnu zaštitu.

Načelnik policije u Prepottu Lamberto Giannini istaknuo je da je taj tragični događaj rastužio cijelu policiju.

“Veliki entuzijazam koji je Elena uložila u svoj rad uvijek će biti primjer svima. Zbog ovog teškog gubitka obitelji izražavam sućut u ime svih muškaraca i žena državne policije”, rekao je načelnik policije Giannini a prenose talijanski mediji.

Podsjetimo, veliki požar na slovenskom Krasu uz granicu s Italijom ne smiruje se, o čemu svjedoče dramatične priče mještana koji stanje opisuju kao “očajno” dok s vatrogascima pokušavaju spasiti “što se spasiti da”.

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji koji se prije dva dana proširio iz Italije uništio je dosad više od dvije tisuće hektara.

Na gašenju najvećeg požara u povijesti Slovenije angažirani su vatrogasci iz većeg dijela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere.

Poslijepodne očekuju jaki vjetrovi, vatrogasci se boje da ne prošire požar

Iako vatrogasci trenutno drže požar pod kontrolom, zabrinuti su zbog vremenske prognoze jer se poslijepodne očekuju ponovno jači vjetrovi koji mogu proširiti požar.

Vatrogascima će danas na terenu pomagati i zrakoplovi i helikopteri. Požar će morati gasiti do prve veće kiše. Ako mjesec dana ne bude kiše, vatrogasci će cijelo to vrijeme morati biti na terenu, prenosi Index.hr pisanje slovenskih i talijanskih medija.

Ovo su sinoć objavili slovenski Gasilci 112 na Facebooku:

Vatrogasci na Krasu i dalje gase veliki požar, koji je prema prvim procjenama najveći u povijesti neovisne Slovenije. Požar se približio svega nekoliko stotina metara u popodnevnim satima Kostanjevici na Krasu, sada kao i jučer, brzo se širi dolinom prema Trstelju uz pomoć vjetra. Vatrogasci su uspostavili obrambenu liniju i velikim snagama pokušavaju spriječiti prodor. Gašenje dodatno ometaju neeksplodirane smrtonosne granate iz 1. svjetskog rata.

che gusto novigrad

CHE GUSTO u Novigrad stiže 28. srpnja – Predstavlja se čak 47 proizvođača

U tijeku prijave za HTZ-ove nagrade ‘Anton Štifanić’ i za životno djelo