in

TAR/ROVINJ: Jurili pa završili na krovu

MUP ilustracija

Policijska uprava istarska poziva vozače i druge sudionike u prometu da poštuju prometne propise te da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu.

U nedjelju su se na području Istre dogodile dvije prometne nesreće, u kojima su vozači zbog neprilagođene brzine sletjeli s ceste i prevrnuli se na krov.

Prva nesreća dogodila se oko 1.20 sati, kada je 30-godišnjak upravljao automobilom Audi, pulske registarske oznake, iz smjera Tarske Vale prema Taru te je dolaskom do blagog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor nad vozilom, prešao na suprotnu stranu kolnika i udario u suhozid, nakon čega se vozilo prevrnulo na krov. Vozač nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je kako je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 1.19 promila. U nesreći je lakše ozlijeđen te se protiv njega pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Druga nesreća, u kojoj je vozilo završilo na krovu, dogodila se oko 20.45 sati na županijskoj cesti 5105, kada je 19-godišnjak upravljao automobilom VW Golf, pulske registarske oznake iz smjera Rovinja prema Polariju te je prilikom izlaska iz blagog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor i sletio s ceste. Vozač je prvo udario u prometni znak, a potom u zid i vrata dvorišta te drveni stup, nakon čega se automobil prevrnuo na krov. U nesreći su lakše ozlijeđeni vozač i njegov 20-godišnji suputnik te se protiv vozača pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Kako bi se izbjegle ovakva nesreće, policija ponovno upozorava vozače da budu odgovorni sudionici u prometu. Nepropisna ili neprilagođena brzina je, uz alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu uporabu mobitela, jedan od glavnih ubojica u prometu. Ove je godine na istarskim prometnicama poginulo je 16 osoba, a najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama upravo je bila brzina neprimjerena uvjetima, zbog čega se dogodilo pet prometnih nesreća. Zbog nepropisnog pretjecanja dogodile su se četiri prometne nesreća, a ono što posebno zabrinjava je da čak sedam smrtno stradalih vozača nije koristilo sigurnosni pojas, dok je alkohol evidentiran kod osam vozača, što znači u svakoj drugoj prometnoj nesreći s poginulim osobama.

Policijska uprava istarska poziva vozače i druge sudionike u prometu da poštuju prometne propise te da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu. Zapamtite, kad sigurno vozite, sigurno i stižete!

Izvor Policijska uprava istarska

UHVAĆENA: 55-godišnjakinja s punim kolicima pokušala pobjeći iz marketa

U Poreču vijenci za Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje