in

Tražio kredit preko društvene mreže pa ostao bez novaca

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Policija poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima

Pulska policija istražuje slučaj prijevare 40-godišnjaka koji je pokušao dobiti kredit.

Naime, muškarac je od 27. svibnja do 16. lipnja putem društvene mreže kontaktirao s osobama od kojih je pokušao dobiti kredit u iznosu od 40.000 kuna. Nepoznate osobe tražile su od 40-godišnjaka presliku osobne iskaznice i uplatu određene količine novca za troškove, nakon čega bi mu poslali ugovor i isplatili kredit. Nakon što je 40-godišnjak uplatio traženi iznos, osobe su ponovno od njega tražile uplatu novca, no kada je muškarac to odbio, osobe su se prestale javljati. Muškarac je oštećen za nekoliko tisuća kuna, a policijski službenici nastavljaju utvrđivati sve okolnosti događaja.

Navedene brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen. 

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.

Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192.

Izvor Policijska uprava istarska

prometna nesreća policija

Tijekom vikenda u Istri 27 prometnih nesreća – Velik broj ozlijeđenih osoba

Poreč: Rukometaši osvojili srebro zlatnog sjaja na prvom natjecanju u životu