in

Tri osobe uhićene zbog pada žičare u Italiji. Ostavili su uređaj koji deaktivira kočnice

Policija je privela tri osobe nakon pada žičare u Italiji u kojem je poginulo 14 ljudi, objavila je u srijedu talijanska novinska agencija ANSA.  Nesreća se dogodila u nedjelju u talijanskoj regiji Pijemont. U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Strese prema planinskom vrhu Mottarone, prenose u srijedu talijanski mediji. 

Pad žičare preživjelo je samo jedno dijete. Talijanska policija je tijekom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe.

Željeli su izbjeći kašnjenje žičare

Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja bio “namješten” kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare, kazala je za ANSA-u javna tužiteljica Olimpia Bossi, prenosi Index.

Trojica uhićenih su provela “svjesnu akciju”, rekla je Bossi, dodajući da je, kako bi se izbjeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je pukao nosivi kabel.

Pritvorenike se tereti za ubojstva iz nehata, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće.

Bossi je rekla da je uhićenje tri osobe “vrlo ozbiljna i uznemirujuća posljedica istrage”. “Uvjereni da kabel nikada neće puknuti, poduzeli su rizik koji je doveo do fatalnih posljedica”, rekla je Bossi, prenosi Index.

Foto Nacionalna gorska služba spašavanja Italije – Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico – CNSAS

bicikl korona covid

ISTRA: Četvero novozaraženih, pada broj ljudi u samoizolaciji

NOVIGRAD: Maslinovo ulje Vergal osvojilo zlato na prestižnom natjecanju u New Yorku