in

Buduća talijanska premijerka zagovara pripojenje Rijeke i Istre Italiji. Reagirao šef IDS-a: “To nikad neće biti predmet razgovora”

Dalibor Paus - Foto IDS

Nakon jučerašnjeg održavanja parlamentarnih izbora u Italiji i pobjede desnog bloka pod vodstvom Giorge Meloni, IDS-DDI čestita pobjednicima izborima koji su legitimno izabrani na demokratskim i otvorenim izborima.

Talijanski građani su imali izbor, glasali su i iako opcija koja je osvojila većinu glasova IDS-u nije ideološki nimalo bliska, stranka poštuje njihov izbor. No, jednako tako IDS poziva izglednu buduću premijerku Italije Meloni da se očituje, odnosno ogradi od štetnih i vrlo opasnih poruka koje je uputila tijekom kampanje, a koja se tiče pripojenja Istre i Rijeke Italiji. Stranka smatra da su takve poruke nedopustive u svakom kontekstu, a pogotovo usred rata u Europi koji je buknuo upravo na temelju sličnih pretenzija Rusije.

Tražimo od buduće premijerke da se ogradi od takvih populističkih poruka koje su poslane u kampanji s ciljem zadobivanja izrazito desno orijentiranog biračkog tijela. Takve iredentističke poruke ne samo da štete ugledu Italije i buduće premijerke Meloni u kontekstu Europske unije, nego i dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske, a najviše štete svim pripadnicima talijanske autohtone manjine. U Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima i može biti uzor svima, a pitanje granica riješeno je prije više od 70 godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus te zaključio kako je politička kampanja sada završila i pred budućim talijanskim vodstvom je teško razdoblje da ponude rješenja za probleme koji muče Talijane, a koji su prisutni u cijeloj Uniji, poput energetske krize i inflacije.

U ratom zahvaćenoj Europi, dizanje novih tenzija i dolijevanje ulja na vatru šteti svim državama članicama, koje trebaju biti jedinstvene u zaštiti svojih građana od sigurnosnih i gospodarskih posljedica rata te u pružanju pomoći ratnim izbjeglicama koji su protjerani iz svojih domova. Samo empatična i jedinstvena Europska unije može ispuniti tu zadaću, objavio je IDS putem priopćenja za medije.

Naime, kako piše Index.hr, Italija će dobiti najdesniju vladu još od Benita Mussolinija. Prema privremenim rezultatima, desni blok na čelu s Braćom Italije, strankom koju vodi Giorgia Meloni, trebao bi imati uvjerljivu većinu u oba doma talijanskog parlamenta. Riječ je o ženi koja je u prošlosti hvalila Mussolinija i govorila da se Dalmacija i Istra trebaju vratiti Italiji.

Pisala je da Istra i Dalmacija moraju biti vraćene Italiji. “Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine esulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije”, napisala je jednom prilikom u komentarima.

Ranije ove godine na društvenim mrežama objavila je status o Titu. U objavi iz veljače je pisala da je apsurdno da se čast ukazuje nekome tko je odgovoran za pokolj Talijana.

“Braća Italije već su odavno predstavila prijedlog zakona kako bi se stalo na kraj ovoj sramoti. Žrtve fojbi i njihovi voljeni zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah oduzeti orden Talijanske Republike maršalu Titu”, napisala je na Facebooku.

Foto PU istarska - Memorijal Šime Buzov 2021.

Počelo obilježavanje Dana policije – Natjecanje policijskih motociklista, darivanje krvi, Dan otvorenih vrata…

Foto Grad Poreč - Pčelari iz udruge Nektar

U POREČU 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda, uz prezentaciju i degustaciju