in

U Istri nadzirali vožnju pod utjecajem droga i alkohola: 21 nesreća, puno pijanih vozača

Ilustracija Policijska uprava istarska

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja prometnih nesreća i stradavanja

Tijekom proteklog vikenda, od 21. do 23. lipnja, na području Policijske uprave istarske evidentirana je  21 prometna nesreća, od čega osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 13 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama 11 osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede.

Tijekom vikenda kontrolirano je 480 vozila i vozača. Iz prometa su isključena 32 vozača i 5 vozila. Utvrđeno je 307 prekršaja, od koji izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 56 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 67 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 30 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 39 prekršaja
  • neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo – 5 prekršaja
  • ostali prekršaji – 110 prekršaja.

Uz već spomenute rezultate akcije kontrole vožnje pod utjecajem alkohola ili droga, policijski službenici zaustavili su još dva vozača ovog vikenda koji su imali preko dva promila alkohola u organizmu.

Jučer oko 00.20 sati u Ulici Zelenice u Labinu policijski službenici zaustavili su automobil, talijanske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.45 promila upravljao 41-godišnjak. Budući da je postojala sumnja da bi vozač mogao nastaviti s činjenjem prekršaja, policijski službenici su ga smjestili u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, muškarcu je izrečena novčana kazna od 1.320 eura i zaštitna mjera zabrane za B u trajanju od 3 mjeseca.

Istog dana oko 17.35 sati prometna policija je utvrdila kako je 42-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao teretnim vozilom, pulske registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 2.83 promila. Naime, on je upravljao parkirališnim prostorom u Mutilskoj ulici te se počeo uključivati u promet, a da se prethodno nije uvjerio da to može sigurno učiniti te je udario u automobil, švedske registracijske oznake, kojim je upravljao 47-godišnji švedski državljanin te je na taj način izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Budući da je postojala sumnja da bi 42-godišnji vozač mogao nastaviti s činjenjem prekršaja, policijski službenici su ga smjestili u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Također je utvrđeno da u propisanom roku, kao stranac na privremenom boravku, nije zamijenio inozemnu vozačku dozvolu hrvatskom dozvolom. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv 42-godišnjaka se pokreće prekršajni postupak.

Istra: Mrtav pijan izlazio s parkinga i lupio u auto. Policija mu na teret stavlja više prekršaja

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija uhvatila vozača za volanom teretnog vozila s puno nedostataka i kvarova. Evo što su napravili