in

U Istri teško ozlijeđen maloljetni vozač romobila. Izgubio nadzor i pao

Romobili - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

U nesreći je teže ozlijeđen vozač romobila te policija podsjeća na prometne propise koji reguliraju sigurno sudjelovanje vozača romobila u prometu

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 18.35 sati na području Pule teško je ozlijeđen maloljetni vozač romobila.

Nesreća se dogodila kada je maloljetni hrvatski državljanin upravljao električnim romobilom kolnikom izvan naselja Barbariga, bez da je koristio zaštitnu kacigu. U jednom je trenutku zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad romobilom i pao na kolnik. Ozlijeđenom vozaču pružena je pomoć u pulskoj bolnici gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

Policijska uprava istarska podsjeća vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kada biciklistička staza ne postoji, tada se trebaju kretati nogostupom, odnosno površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa. Vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama, moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak. 

Podsjećamo da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Također je bitno naglasiti da romobilom ne smije upravljati osoba koja u organizmu imaš više od 0.5 promila, koja je pod utjecajem droga ili pod utjecajem lijekova koji utječu na sposobnost vožnje.

Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Također podsjećamo da vozač električnog romobila ne smije ostaviti romobil bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, već samo na za to posebno uređenim i označenim mjestima.

Pozivamo sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise.

Foto Tanja Kocijančić - Porečka policijska postaja

Uhićen turist na cesti Poreč – Vrsar. Vozio sa skoro 3 promila

trp morski krastavac

”Ulovljeni” u Istri u nezakonitom izlovu morskih trpova. Uzeli im i automobile