in

U Istri uhićeni maloljetnici: Tukli i vrijeđali vršnjaka. Policija apelira zbog dijeljenja video snimke maltretiranja

Foto Anja za Pixabay - Ilustracija

MUP: Apeliramo na javnost da ne dijeli snimke vršnjačkog nasilja jer na taj način dolazi do sekundarne viktimizacije žrtve koja je prisiljena ponovno osjećati nelagodu, strah ili sram

Pulska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad trojicom maloljetnika i utvrdila sumnju da su na štetu maloljetnika počinili kaznena djela nasilničko ponašanje i povreda djetetovih prava, dok se jedan od trojice maloljetnika sumnjiči da je počinio i kazneno djelo povrede privatnosti djeteta.

Maloljetnike se sumnjiči da su 21. veljače na području Pule vrijeđali, tukli i ponižavali maloljetnika, a jedan od počinitelja je takvo ponašanje snimao te je snimku prosljeđivao putem društvenih mreža.

Maloljetni počinitelji su uhićeni te su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 2. ožujka, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.

Policijska uprava istarska objavila je priopćenje i istaknula sljedeće:

Ovom prilikom ponovno ukazujemo na ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja i važnost njegovog pravovremenog prepoznavanja. Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, ali posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga te pružiti djeci potrebnu pomoć.

Također podsjećamo da je snimanje i distribucija snimki vršnjačkog nasilja kažnjivo ponašanje. Apeliramo na javnost da ne dijeli snimke vršnjačkog nasilja jer na taj način dolazi do sekundarne viktimizacije žrtve koja je prisiljena ponovno osjećati nelagodu, strah ili sram.

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem na koji trebaju svi reagirati. Ukoliko primijetite nasilje, bez obzira o kojem obliku nasilja se radi, prijavite to policiji na broj 192.

Foto Policijska uprava istarska

Burna noć u Istri: Pijan oštetio šest vozila

divlja svinja unsplash divljač

Naleti na divljač kod Višnjana, Vozilića, Umaga i Buzeta