in

U Poreču i Rovinju stradala tri motociklista

Kako bi se izbjeglo stradavanje vozača motocikla i mopeda, policija poziva na pridržavanje prometnih propisa

U petak su se na području Istre dogodile tri prometne nesreće u kojima su ozlijeđeni vozača motocikla.

Prva nesreća dogodila se oko 8 sati u Ulici Venerio Rosetto u Rovinju, kada je 41-godišnjakinja koja je upravljala mopedom Piaggio Liberty, pulske registarske oznake, udarila u psa mješanca koji je bio bez nadzora i pretrčavao cestu. Kako bi izbjegla nalet na psa, vozačica je naglo zakočila pala na tlo, pri čemu je lakše ozlijeđena. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 39-godišnjoj vlasnici psa izdan je prekršajni nalog.

Druga nesreća dogodila se oko 8.50 sati u Poreču, kada je 54-godišnjakinja upravljala automobilom Opel Astra, pulske registarske oznake te je u naselju Pical, dolaskom do skretanja na cestu koja vodi prema hotelu, započela skretati u lijevo i oduzela prednost prolaska motociklu Piaggio Beverly, pulske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera 37-godišnjak, a koji nije imao uredno pričvršćenu kacigu. Nakon sudara, motociklist je pao na tlo i zadobio ozlijede te je prevezen u pulsku bolnicu. Težina njegovih ozljeda zasad nije poznata. Policija će protiv vozačice poduzeti odgovarajuće mjere, ovisno o težini ozljeda 37-godišnjaka.

Posljednja nesreća dogodila se oko 14 sati u Ulici braće Lorenzetto u Rovinju, kada je 55-godišnjak upravljao motociklom Yamaha, pulske registarske oznake te je dolaskom do oštrog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik, pri čemu je lakše ozlijeđen. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 55-godišnjaku će se izdati prekršajni nalog.

Zbog povoljnih vremenskih prilika, na našim prometnicama povećan je broj motocikala i mopeda te stoga policija savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.

Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom te da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Također apeliramo da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama.

Savjeti i preporuke  za vozače mopeda i motocikala:

 • prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti,
 • uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),
 • zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,
 • provjeriti tlak u gumama,
 • upaliti dnevno ili kratko svjetlo,
 • ne upravljajati pod utjecajem alkohola ili droga,
 • poštivati dopuštena ograničenja brzine,
 • prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
 • prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga,
 • izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,
 • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do jednog metra u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),
 • ne voziti slalom između vozila,
 • kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla.
 • predviđati poteze vozača (drugih) automobila,
 • voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe,
 • voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),
 • poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu. 

Izvor PU istarska

POREČ: Uhvaćen mladi diler

U tijeku Otvoreno prvenstvo Grada Poreča – Horizontovci ostvarili dobre rezultate