in

U Umagu ukrali više skupocjenih bicikala

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Policija poziva građane na poduzimanje mjera samozaštite kako ne bi ostali bez bicikla

Umaška je policija tijekom proteklog vikenda zabilježila nekoliko slučajeva krađa električnih bicikala. Nepoznati je počinitelj 9. lipnja u noćnim satima u Bašaniji otuđio električni bicikl koji je bio vezan za još jedan bicikl i za kamper čime je 57-godišnji austrijski državljanin oštećen za više tisuća eura.

Novi slučaj krađe bicikala zabilježen je u noći sa 9. na 10. lipnja u Kanegri kada je nepoznati počinitelj na štetu 62-godišnjeg njemačkog državljanina otuđio dva električna bicikla, čime ga je oštetio za više tisuća eura.

Posljednji slučaj zabilježen je 11. lipnja u vremenu od 02,30 do 05,00 sati na području Umaga gdje su slovačkim državljanima, 63-godišnjaku i 62-godišnjaku, otuđena dva električna bicikla čime su oštećeni za više tisuća eura.  

S dolaskom ljepšeg vremena, sve više građana i turista koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. Budući da ponekad zaborave poduzeti mjere samozaštite, Policijska uprava istarska savjetuje građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, kako olakšati policiji traganje za počiniteljem:

  • fotografirajte svoj bicikl,
  • fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći,
  • uvijek držite bicikl zaključan  za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom,
  • nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu,
  • nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle,
  • u kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa,
  • na plažama bicikl ostavite na mjestu, gdje će  biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe,
  • na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe,u dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.
pomorska policija

Istarska policija uhitila kradljivca jedrilice: Ima 76 godina

Izvor Policijska uprava istarska

Istra: Kaznili ga s 1.300 eura zbog vožnje pod utjecajem alkohola