in

UČESTALE PROVALE U VOZILA: Policija savjetuje kako se zaštiti od provala i krađa iz vozila

Foto MUP/Ilustracija

Policija je jučer zaprimila dvije prijave oštećenih kojima je provaljeno u vozilo. Prvi slučaj dogodio se u popodnevnim satima na Puntiželi kada je nepoznati počinitelj provalio u kombi vozilo VW Transporter, njemačke registarske oznake te iz unutrašnjosti otuđio novčanik s novcem, nakit i druge predmete, čime je oštetio 27-godišnjeg njemačkog državljanina za više tisuća kuna. Potom je u Štinjanu provalio u automobil BMW, austrijske registarske oznake, iz kojeg je otuđio novčanik s novcem i bankovnim karticama, čime je oštetio dvojicu austrijskih državljana u dobi od 24 godine za nekoliko tisuća kuna.

Policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu.Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil,bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

U Zavičajnom muzeju Poreštine: izložba njujorških motiva Jeffa Rothsteina

Najavljen 9. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije