in

U Zavičajnom muzeju Poreštine: izložba njujorških motiva Jeffa Rothsteina

Otvaranje izložbe njujorških motiva u muzeju

Gradonačelnik Loris Peršurić otvorio je danas u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorio izložbu nagrađenog portfolija u sklopu međunarodnog fotografskog natječaja URBAN 2021 Photo Awards, čiji je organizator udruga dotART iz Trsta. Gradonačelnik je čestitao na organizaciji ove izložbe i prilici da se fotografije predstave publici u Poreču, te će s obzirom na tematiku biti zanimljive i domaćim i stranim posjetiteljima. 

Inače, izložbe fotografija u sklopu URBAN Photo Awarda u porečkom muzeju se održavaju od 2016. godine.

Na ovogodišnje izdanje ovog međunarodnog fotonatječaja pristiglo je više tisuća fotografija od više stotina natjecatelja iz čitavog svijeta. Radi se o rastućem međunarodnom natječaju koji prelazi granice isključivo internetskog pristupa, te omogućava autorima da svoje radove predstave na izložbama fotografija u internacionalnom kontekstu. Natječaj je strukturiran u više različitih sekcija, a ove godine porečki muzej ponovno ugošćuje jednu u nizu „putujućih“ izložbi iz sekcije „Portfolio“. Porečkoj publici na ovoj se izložbi predstavlja njujorški fotograf Jeff Rothstein serijom radova pod nazivom “Gotham Memories: New York City Images Of The 1970s And 1980s”. Selektorica nagrađenog portfolija je Elena Uljančić, članica žirija URBAN Photo Awardsa te ravnateljica porečkog muzeja. 

Kako je rekla na otvorenju izložbe, zanimljivost je da su na izložbi predstavljeni radovi iz jednog prošlog razdoblja, konkretno New Yorka, sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, jednog perioda kojeg više nema. Na crno bijelim fotografijama, autor je objektivom „uhvatio“ različite motive njujorških ulica, pa su tako na jednoj i John Lennon i Yoko Ono. 

„Kao rođeni Njujorčanin, osjećam da je moj grad najuzbudljiviji na svijetu. Njegova jedinstvenost, visoka razina energije i različitost ljudi i arhitekture čine ga savršenim gradom za fotografsko dokumentiranje. To je posebno vrijedilo u krhkim sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kad su snimljene ove fotografije. Iako evociraju New York koji više ne postoji, osjećam da još uvijek imaju određenu bezvremensku kvalitetu, napisao je autor fotografija Rothstein.

Izložba će se moći razgledati u prizemlju muzeja do 30. rujna 2021. svakodnevno od 10 do 22 sata, uz poštivanje epidemioloških mjera. Otvorenju je prisustvovala i predsjednica upravnog vijeća muzeja i potpredsjednica gradskog vijeća Nensi Beato Baturić.

Više o projektu može se pronaći na poveznicama: https://urbanphotoawards.com/ i 

Obilježena 30. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra

provala u vozilo policija mup

UČESTALE PROVALE U VOZILA: Policija savjetuje kako se zaštiti od provala i krađa iz vozila