in

UMAG: 55-godišnjak kupovao bitcoine i ostao bez velike svote novca

Foto Mohamed Hassan za Pixabay - Ilustracija

Policija upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara te da se dobro informiraju o svim rizicima

Umaška je policija zaprimila prijavu 55-godišnjaka koji je prevaren prilikom trgovine kriptovalutama.
Muškarac je prijavio da mu se krajem srpnja na ekranu pojavio oglas tvrtke koja je nudila laku zaradu ulaganjem u burzu te se javio na oglas, a ubrzo mu se javila ženska osoba koja se predstavila kao djelatnik tvrtke. Dogovorio je ulaganje od više desetaka tisuća eura te mu je tvrtka otvorila kripto račun i kupila bitcoin. Muškarac je mogao pratiti stanje na burzi, no u jednom trenutku novac mu je prebačen na drugi kripto račun, nakon čega više nije mogao stupiti u kontakt s osobom s kojom je komunicirao, a nakon oko mjesec i pol dana ugašena je i web stranica tvrtke.

Nakon toga 55-godišnjak je angažirao kripto tim kako bi otkrio gdje je završio njegov novac te je dobio izvješće o forenzičnoj istrazi kripto valute, iz kojeg je razvidno da je istraga završena te da bi trebao slučaj prijaviti policiji.

Muškarac je kaznenim djelom oštećen za više desetaka tisuća kuna, a policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

Ovo je lokacija novog vrtića u Labincima - Foto Tanja Kocijančić - Arhiv 2021.

KAŠTELIR-LABINCI: Općina nije prošla na natječaju za financiranje gradnje vrtića. Načelnik najavio kako će pomoći roditeljima

Foto PU zagrebačka - Ilustracija

Dobio 10 dana zatvora. Vozio iako mu je vozačka ukinuta