in

KAŠTELIR-LABINCI: Općina nije prošla na natječaju za financiranje gradnje vrtića. Načelnik najavio kako će pomoći roditeljima

Ovo je lokacija budućeg vrtića u Labincima - Foto Tanja Kocijančić - Arhiv 2021.

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Kaštelir-Labinci načelnik Đulijano Petrović izvijestio je vijećnike da nisu prošli na natječaju za sufinanciranje gradnje novog vrtića u Labincima. To nikako nije dobra vijest za ovu općinu ograničenog proračuna koja se nadala da će, poput
drugih susjednih općina, dobiti barem dio sredstava, ako ne i cijeli iznos – i to bespovratno. Naime, Općina Kaštelir-Labinci ne može samostalno podnijeti takvu investiciju, a radi se o iznosu nešto većem od devet milijuna kuna.

-Nedostaje nam trenutno mjesta za jednu grupu djece. Postojeće dvije grupe, koje se nalaze u školi, preselili bismo u novi vrtić koji planiramo graditi u Labincima. Novi vrtić imao bi kapacitet za oko 120 djece. Na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kandidirali smo tri grupe, a odgovoreno nam je da naša prijava ne ispunjava uvjete natječaja, pojašnjava načelnik, dodajući da su puno bogatije sredine od njihove na tom natječaju dobile novac.

U odgovoru Ministarstva, naime, piše da kaštelirski projektni prijedlog „ne ispunjava uvjet iz točke 2.4. Uputa za prijavitelje s obzirom na to da ukupan zbroj postojećih i dodatnih mjesta za jasličke i vrtićke skupine prelazi 100% broja živorodene djece u dobi za vrtić na području prijavitelja prema podacima.“

Susjedni Grad Poreč na tom istom natječaju dobio je 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava za gradnju vrtića u Varvarima.

-U tom projektu naša je općina partner Gradu Poreču, pa smo u Varvarima za našu djecu osigurali jednu grupu za 20 mališana. Troškove odgajateljica, režija i ostalo sufinancirat ćemo iz našeg proračuna. Puno roditelja iz radi u Poreču, pa će to za njih biti prihvatljivo rješenje, veli Petrović.

Ako sve bude teklo po planu Grad Poreč planira novi vrtić i jaslice u Varvarima otvoriti tijekom 2024. godine.

Također, kako bi riješili trenutnu potražnju za mjestima u vrtiću i jaslicama Općina Kaštelir-Labinci planira u proračunu za 2023., najvljuje Petrović, osigurati 400.000 kuna za uređenje prostora iznad postojećih jaslica u zgradi na Placu. Ondje planiraju smjestiti jednu grupu predškolaca. Pa tako idućeg rujna kane imati dvije vrtićke grupe u školama, te na Placu jednu jasličku i još jednu novu kojima se nadaju pokriti potrebe.

Ovo je svakako prvi korak kako riješiti trenutnu situaciju za roditelje, budući da je u ovoj pedagoškoj godini ostalo 12 neupisane djece za koju sufinanciraju smještaj u privatnim vrtićima na Poreštini.

-To moramo napraviti, jer je potreba za smještajem u vrtićima sve veća. No, ne odustajemo od gradnje novog vrtića u Labincima i tražimo način kako ćemo riješiti financijsku konstrukciju za njegovu realizaciju, zaključio je načelnik Đulijano Petrović.

Jagoda Jovović -volonterka- Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: Prijavite se na tečaj slikanja u knjižnici “Tebi na dar”

bitcoin kriptovaluta

UMAG: 55-godišnjak kupovao bitcoine i ostao bez velike svote novca