in

UMAG: Talijani i Hrvatica prijavljeni za krivotvorenje i utaju poreza

Ilustracija MUP

Policija je prijavila četiri osobe zbog sumnje da su krivotvorili službene isprave i utajili nekoliko stotina tisuća kuna poreza

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 68-godišnji talijanski državljanin, 67-godišnja talijanska državljanka, 59-godišnji talijanski državljanin i 64-godišnja hrvatska državljanka počinili kaznena djela utaja poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Policija sumnjiči 68-godišnjaka da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Umaga, od svibnja 2016. godine do veljače 2017. godine, unio neistinite podatke u 17 izlaznih računa, a potom ih je u poslovanju uporabio kao da su istiniti na način da ih je evidentirao u knjigu izlaznih računa i fakturirao drugom trgovačkom društvu iz Umaga. Kao odgovorna osoba drugog trgovačkog društva, 67-godišnjakinja je, zajedno s 59-godišnjakom i 64-godišnjakinjom, evidentirala ulazne račune, iako su osumnjičeni znali da se isti ne temelje na stvarnoj poslovnoj djelatnosti te su ih upotrijebili u poslovanju kao da su istiniti. Temeljem takvih računa iskazali su pravo na povrat pretporeza u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna te su na taj način oštetili državni proračun Republike Hrvatske. Osim što su krivotvorili ulazne račune, troje osumnjičenika iz drugog trgovačkog društva tereti se i da su krivotvorili izlazne račune koje su fakturirali prema trećem trgovačkom društvu.

Protiv osumnjičenih osoba, kao i protiv trgovačkog društva, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Stanje u petak: Istra ima 75 novozaraženih i 65 oporavljenih

ROVINJ: Marinko Rade, ravnatelj bolnice “Martin Horvat” osvojio Državnu nagradu za znanost RH