in

ROVINJ: Marinko Rade, ravnatelj bolnice “Martin Horvat” osvojio Državnu nagradu za znanost RH

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, doc.dr.sc. Marinko Rade, osvojio je Državnu nagradu za znanost Republike Hrvatske za znanstveno otkriće.

Nagrada je dodijeljena po prijedlogu Senata Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, procjeni i Odluci povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, te Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost.

Radi se o najznačajnijoj nagradi za znanost koju dodjeljuje Republika Hrvatska, a koja donosi iznimnu čast dobitniku, ali i ustanovi koju dobitnik predstavlja, u ovom slučaju Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Marin Horvat“ Rovinj i Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli.

Ujedno, kako navode iz “Martin Horvata”, radi se o jednoj od najvažnijih nagrada u povijesti te Ustanove, a koja će doprinijeti otvaranju novih djelatnosti, uspostavljanju novih suradnji i dovođenju novog visokospecijaliziranog kadra, što predstavlja značajan interes ne samo za Istarsku županiju, već i za cijeli zdravstveni sustav Republike Hrvatske.

“Docent Rade ostvario je s međunarodnim timom, s kojim usko surađuje, važno znanstveno otkriće koje u budućnosti može imati značajne implikacije za dijagnostiku i liječenje bolesnika s križoboljom i degeneracijom intervertebralnih diskova. Kvantitativno je dokazano da je defekt hrskavične plohe kralješka nasljedan, neovisno povezan s limitirajućom križoboljom te je jedan od glavnih uzročnika degeneracije intervertebralnog diska i Modic promjena na kralješku. Docent Rade priznat je od svjetskih i nacionalnih stručnih društava za istraživanje i liječenje patologije kralježnice te je dobitnik velikog broja međunarodnih priznanja. Rezultati istraživanja objavljeni su u vodećim časopisima indeksiranima u svjetskim bazama podataka iz prve kvartile za područje”, stoji, između ostalog, u obrazloženju nagrade, objavio je Grad Rovinj.

novac kune novčanice policija ilustracija

UMAG: Talijani i Hrvatica prijavljeni za krivotvorenje i utaju poreza

POREČ: Obrtnici donirali zaštitne maskice vrtićima i Crvenom križu za potrebe cijele Poreštine