in

UMAG/VODNJAN: Vozili s 2,23 promila i dobili 10.000 kuna kazne

Foto: PixaBay.com

U petak, 18. ožujka u 23.05 sati, u Vodnjanu, policijski službenici zaustavili su osobni automobil Citroen, pulskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 58-godišnji vozač. Nad vozačem je provedeno alkotestiranje, kojim je utvrđena koncentracija alkohola od 2.23 promila. Vozač je isključen iz prometa, određena mu je kazna u iznosu od 10.000 kuna i izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca, objavila je u ponedjeljak istarska policija.

Prema njihovom izvješću od proteklog vikenda i na području Umaga dogodilo se slično. Naime, umaška je policija prilikom redovne kontrole 19. ožujka oko 20.25 sati u naselju Špinel u Umagu uočila automobil Mercedes, švicarske registracijske oznake kako krivuda po cesti. Kontrolom je utvrđeno da automobilom upravlja 57-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2.24 promila. Vozač je zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena mu je novčana kazna od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Tijekom proteklog vikenda, od 18. do 20. ožujka, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 11 prometnih nesreća, od kojih tri s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama tri osobe zadobile su lake tjelesne ozljede.

Policijski službenici su tijekom vikenda kontrolirali ukupno 443 vozača i vozila te su iz prometa isključili 40 vozača i četiri vozila. Utvrđeno je 225 prekršaja, od kojih:

 • nepropisna brzina – 45 prekršaja
 • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 36 prekršaja
 • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 32 prekršaja
 • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 34 prekršaja
 • ostali prekršaji – 78 prekršaja.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

 • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
 • koristite javni prijevoz
 • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
 • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
 • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
 • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
 • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
 • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva alkohola u organizmu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne dulje od 12 sati.

policija pixabay

Pijan BMW-om izazvao nesreću u Novoj Vasi – Udario drugi auto i pobjegao

policija mup ilustracija

BUIĆI: Pijan se zabio u teretno vozilo, pa završio u bolnici