in

VIŠNJAN/GALIŽANA: Palili korov, pa zapalili nekoliko hektara

Foto MUP

U subotu, 30. travnja oko 15 sati, na zemljištu u naselju Prhati na području Višnjana 62-godišnjakinja je spaljivala suho granje i korov te je zbog jačeg vjetra izgubila nadzor nad vatrom. Požar se počeo širiti te je žena izgubila kontrolu nad vatrom i pozvala vatrogasce. Porečki vatrogasci ugasili su požar oko 17.30 sati, a utvrđeno je kako je izgorjelo oko pet hektara suhog raslinja i trave.

U nedjelju, 1. svibnja oko 12 sati, na zemljištu kod Galižane 46-godišnjak je zapalio suho granje i lišće, no u jednom trenutku izgubio je nadzor nad vatrom te se ona proširila na oko 300 kvadratnih metara. Požar su ugasili pulski vatrogasci oko 12.45 sati.

Iako su i 62-godišnjakinja i 46-godišnjak imali odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe za loženje vatre na otvorenom prostoru, nisu poduzeli zaštitne mjere kako se požar ne bi proširio, odnosno počinili su prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara. Policija će stoga protiv njih podnijeti obavijest Odjelu inspekcije Službe civilne zaštite Pazin.

Osim ova dva događaja, na području Policijske uprave istarske tijekom vikenda evidentirana su još tri požara trave i niskog raslinja, za koje nije utvrđeno kako su izbili, no pritom nije nastala nikakva materijalna šteta.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.  Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru,  plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.

Porečka Galija obilježila svoj i Dan grada plesom i spotom – Uskoro kreću sve aktivnosti za penzionere

Hrvatska ukinula sva ograničenja za ulazak u zemlju