in

Vozači ‘pali‘ s 300.000 tableta i 100.000 cigareta. Carina otkrila još nešto

Cigarete - Foto Carinska uprava RH

Više od 305.000 komada tableta i 100.000 cigareta posljednji su u nizu ‘ulova‘ carinskih službenika koji su omeli krijumčare u daljnjim nakanama. Pa su tako tablete zapele na graničnom prijelazu Batina, a cigarete na odmorištu Rastovica. U nastavku donosimo fotografije i objave Carinske uprave.

Tablete - Foto Carinska uprava RH
Tablete – Foto Carinska uprava RH

Provodeći 29. travnja 2024. godine pojačane mjere nadzora na autocesti A3 u smjeru Zagreba, na odmorištu Rastovica ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Vukovar izvršili su kontrolu teretnog vozila registarskih oznaka Bosne i Hercegovine kojim je upravljao državljanin BiH. U vozilu se prevozila deklarirana roba (namještaj) od pošiljatelja iz BiH za primatelja u Švicarskoj.

Nadzorom je utvrđeno da je presječeno i  metalnom spojnicom  spojeno  carinsko uže na koje je bila postavljana carinska plomba, a koje osiguravaju robu. Pregledom navedenog vozila RTG uređajem utvrđeno je da se u teretnom prostoru nalazi dio robe koja izgledom i pakiranjem odstupa od deklarirane robe. Detaljnim pregledom tovarnog prostora navedenog vozila pronađene su kartonske kutije ispunjene štekama cigareta i to: 10 kartonskih kutija po 500 kutija cigareta, ukupno 5.000 kutija cigareta (100.000 komada cigareta) marke MARLBORO GOLD koje je vozač pokušao prokrijumčariti u carinsko područje EU.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 257. stavak 1. Kaznenog zakona, Služba za mobilne jedinice Vukovar je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, a pronađene cigarete su oduzete sukladno članku 257. stavak 2. Kaznenog zakona.
Kao sredstva počinjenja kaznenog djela privremeno su oduzeti sklop vozila i deklarirana roba – namještaj u ukupnoj količini od 143 kolete i bruto težine 4.983,70 kg. 

Cigarete - Foto Carinska uprava RH
Cigarete – Foto Carinska uprava RH

Prilikom pregleda kamiona registarskih oznaka Republike Srbije, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, utvrđeno je oštećenje sredstva za prepoznavanje robe – carinskog užeta. Detaljnim pregledom kamiona i prikolice, između deklarirane robe pronađeno je ukupno 305.500 komada tableta: 4.000 komada tableta Tramadol Alkaloid i 301.500 komada tableta KSALOL, za koje su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu.
 
Zbog povrede carinskih obilježja i neprijave tableta Tramadol Alkaloid, okrivljenom je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 eura, a tablete su oduzete.
 
Tablete KSALOL u količini od 301.500 komada koje se nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga,  zajedno s prekršiteljem predane su policijskim službenicima na daljnje postupanje.

Izvor CArinska uprava RH

prijem županija

Župan primio pobjednicu festivala Sanremo Junior Zoe Šestan

Foto Crveni križ

U subotu darivanje krvi u Poreču