in

Zaspao za volanom pa udario u dva vozila

Policija poziva vozače da kada osjete umor, zaustave vozilo i naprave pauzu od vožnje

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 15.15 sati na području Raklja, ozlijeđene su dvije osobe.
Nesreća se dogodila kada je 62-godišnjak upravljao automobilom Opel Astra, pulske registracijske oznake, Ulicom Mije Percana te je bio u tolikoj mjeru umoran, odnosno u takvom psihofizičkom stanju da je bio nesposoban upravljati vozilom. Na ravnom dijelu ceste zapao je usred vožnje te je vozilom skrenuo s ceste u desno i udario u dva parkirana automobila, Citroen i Golf, oba pulskih registracijskih oznaka.

U Golfu se u tom trenutku nalazio 37-godišnjak koji je u nesreći lakše ozlijeđen, kao i vozač koji je izazvao prometnu nesreću.
Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija će protiv vozača pokrenuti prekršajni postupak.

Policija uprava istarska upozorava vozače da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu te da na vrijeme prepoznaju vozački umor. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama određeno je da vozač koji je u tolikoj mjeri umoran ili je bolestan ili je u takvom psihofizičkom stanju da je nesposoban za sigurno upravljanje vozilo, ne smije upravljati vozilom u prometu na cestama. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 do 260 eura i tri negativna prekršajna boda.

Istraživanja su pokazala da se umor vozača ne javlja samo noću, nego i danju u slučaju duže vožnje. Obično se javlja već nakon dva do tri sata vožnje. Vožnja noću veliki je napor vozačima jer smo navikli spavati u to vrijeme i zbog toga teže ostajemo budni prilikom vožnje. Ako se tome pridoda dugotrajna brza vožnja autocestom, onda se dodatno povećava psihički napor te se događa da vozač zaspi za upravljačem vozila. Stoga tijekom vožnje vozač treba paziti da u vozilu održava ugodnu mikroklimu, a na dužim putovanjima bilo bi dobro povremeno stati i protegnuti noge.

Vozački umor bitno je prepoznati na vrijeme. Umoran i pospan vozač ima usporene reakcije, čime se samo povećava opasnost od prometne nesreće. Kada osjeti umor, vozač bi trebao zaustaviti vozilo te napraviti pauzu od vožnje. Svatko od vozača razbuđuje se na svoj način pa će tako netko prošetati, netko će popiti kavu, popričati s nekim, otvoriti prozore ili pojačati glazbu, objavila je istarska policija 19. travnja 2023.

antenal most cesta foto tanja kocijančić

Uhvaćen razbojnik iz Novigrada: Najprije u skladištu otuđio jedan auto, a onda uz prijetnju nožem još jedan

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Najava Dana otvorenih vrata u Bujama. Žele privući mlade