in

Ženi 25.000 kuna kazne zbog vožnje s 2,28 promila. U Umagu pijani vozač izazvao nesreću

Ilustracija MUP

Žena u Puli vozila je pijana i pod zabranom, a muškarac je na području Buja pijan prouzročio prometnu nesreću

U dane vikenda, od 29. do 31. srpnja 2022. godine, na području Policijske uprave istarske evidentirane su 24 prometne nesreće, od kojih četiri s ozlijeđenim osobama i 20 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba zadobila je teže ozljede, a četiri osobe su lakše ozlijeđen.

Prometna policija jučer je nešto iz ponoći u ulici Riva u Puli zaustavila osobni automobil Renault, pulske registracijske oznake, kojim je upravljala 42-godišnja hrvatska državljanka. Po obavljenoj kontroli, policijski službenici utvrdili su da vozačica vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 2.28 promila, i to za vrijeme dok joj je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Vozačica je uhićena i smještena u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija je ženi izdala prekršajni nalog s novčanom kaznom u iznosu od 25.000 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od devet mjeseci.

Istoga dana oko 7.4o sati u naselju Ungarija prometnu je nesreću na raskrižju s kružnim tokom prometa ceste D75 i Industrijske zone Ungarija izazvao 41-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola od 2.28 promila upravljao automobilom Alfa Romeo, pulske registracijske oznake. Vozač dolaskom do raskrižja s kružnim tokom prometa, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste,  poradi čega nije pravovremeno zaustavio vozilo kada to konkretni uvjeti zahtijevaju. Tom prilikom prednjim dijelom vozila naletio je na prometni otok na zapadnoj strani raskrižja, gdje je udario u prometne znakove i putokaze, nakon čega je udario u središnji otok kružnog toka, oštetio rubnik istog, prešao preko otoka i srušio stablo masline. Potom je udario u reklamnu tablu, prometne znakove i prevrnuo se na krov.

U nesreći je vozač zadobilo lake tjelesne ozljede te se protiv njega zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.

Policijski službenici utvrdili su proteklog vikenda ukupno 217 prekršaja:

 • nepropisna brzina – 39 prekršaja
 • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 35 prekršaja
 • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 14 prekršaja
 • nezakonito korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 29 prekršaja
 • ostali prekršaji – 100 prekršaja.

Policijska uprava istarska podsjeća da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja te vozačima koji su konzumirali alkohol savjetuje:

 • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
 • koristite javni prijevoz
 • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
 • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
 • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
 • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
 • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
 • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

 • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati
 • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati. 

lisice mup policija

TAR: Uhićen 47-godišnjak jer je vozio s 2,40 promila i bez vozačke

Izvor: Ravnateljstvo policije / Ilustracija policija palica prometna

Napadi na policajce: Jednog udarili šakom u lice, drugi skoro dobio bocom po glavi