in

Ženi iz auta ukrali skupocjene dizajnerske torbe i naočale. Skinuli joj i velik iznos s računa

Ilustracija - Foto Reza Qorbani da Pixabay

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila, policija savjetuje građane da zaključavaju automobile, bez obzira na to koliko će kratko biti odsutni te da PIN brojeve ne drže uz bankovne kartice

Umaška je policija zaprimila prijavu 38-godišnjakinje koja je 16. travnja u ranim poslijepodnevnim satima postala žrtva krađe i računalne prijevare.
Ženi je naime, iz nezaključenog automobila BMW, slovenske registracijske oznake na parkiralištu u Ulici Belvedere u Dajli nepoznati počinitelj otuđio dvije ženske dizajnerske torbe, nekoliko komada dizajnerskih naočala te novčanik s osobnim dokumentima i bankovnim karticama. Nedugo nakon krađe, nepoznati počinitelj je s bankomata podigao novčani iznos od nekoliko stotina eura, čime je 38-godišnjakinji pričinio ukupnu materijalnu štetu od nekoliko tisuća eura.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima. Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim  mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora. 

Iz policije upozoravaju i na pravilno čuvanje PIN broja i bankovnih kartica. Kako bi spriječili veću štetu u slučaju krađe ili gubitka kartice, policija savjetuje građane da ne zapisuju PIN broj na karticu i da ga ne čuvaju uz karticu u novčaniku. Najbolje bi bilo zapamtiti PIN broj i ne ga dijeliti s drugim osobama. Građanima se također savjetuje da ne otkrivaju svoj PIN broj pri kupnji stvari putem interneta, telefona ili pošte.

Ukoliko se dogodi da građani izgube karticu ili im je netko ukrade, trebali bi odmah kontaktirati svoju banku i blokirati karticu  kako bi zaštiti svoj novac i spriječili neovlaštenu uporabu kartice, objavila je istarska policija 17. travnja 2023.

Foto Policijska uprava istarska droga marihuana

Policija pronašla drogu u stanu

prometna-policija12 ilustracija policija

Na Ipsilonu kod Višnjana uhvatili ga kako prebrzo vozi. I to pod utjecajem alkohola