in

Žrtva prevare 74-godišnjakinja: Ostala bez gomile novca jer je htjela zaraditi na kriptovalutama

Foto Mohamed Hassan za Pixabay - Ilustracija

Savjetujemo građanima da se informiraju i potraže financijski savjet od provjerenih stručnjaka prije nego što ulože novac u rizične investicije. Osobito treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka zaprimili su prijavu 74–godišnje hrvatske državljanke koja je prilikom poslovanja kriptovalutama oštećena kaznenim djelom prijevare za više desetaka tisuća kuna.

Ona je, naime, u razdoblju od travnja pa do studenoga ove godine, kontaktirala putem interneta s osobama iz strane agencije koje su ju doveli u zabludu lažno joj prikazujući sigurnu zaradu trgovanjem i ulaganjem na svjetskim burzama. Budući da im je omogućila pristup svom računalu, tako i bankovnom računu, pružajući im uz osobne i podatke o šiframa za bankovne račune za njihovo samostalno “ulaganje“ njezinog novca, kada su tzv. brokeri prestali komunicirati s njom, a novac joj nije vraćen niti ima saznanja gdje je uložen, shvatila je da je prevarena.

I ovim putem MUP poziva građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Osim što je ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići i na počinitelje koji će vas prevariti ili možete postati žrtva hakera. Stoga budite oprezni, dobro se informirajte i potražite financijski savjet od provjerenih stručnjaka prije nego što uložite novac u rizične investicije.

Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.
Više informacija o internetskim prijevarama može se vidjeti ovdje.

žminj cesta

ŽMINJ: Kreće izgradnja rotora kod Kalvarije

dino kozlevac načelnik istarskgo stožera za civilnu zaštitu

Stožer poziva građane da se testiraju na omikron