in

Crveni križ u Novigradu obilježio Svjetski dan prve pomoći

Crveni križ Bujštine - Dan prve pomoći - Foto Grad Novigrad

Crveni križ Bujštine obilježio je ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći i u Novigradu, prigodnim info punktom postavljenim na novouređenom platou uz park Irme Benčić, u okviru kojega su volonteri CK-a demonstrirali tehnike prve pomoći, mjerili posjetiteljima tlak i razinu šećera u krvi, a mogle su se tu dobiti i druge informacije vezane uz rad i aktivnosti Crvenog križa. Organizirano su ih među ostalima posjetili i novigradski osnovnoškolci.

Inače, svake godine diljem svijeta druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Bez obzira na dob, posjedovanje vještina i znanja prve pomoći pomaže u stvaranju sigurnijih i zdravijih zajednica. Djeci, odraslima ili starijim osobama potrebno je omogućiti kvalitetne edukacije iz prve pomoći jer nas cjeloživotna predanost učenju i pružanju prve pomoći čini otpornijima. Znanje prve pomoći mora biti dostupno svima, svatko može naučiti spasiti život, a građani su prva karika u lancu spašavanja života. Sudjelovanjem na edukacijama iz prve pomoći zajednice mogu postati samopouzdanije, sigurnije i otpornije.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na važnost cjeloživotnog učenja i uključuje sve dobne skupine – djecu, odrasle i starije osobe. Tema podsjeća i da je važno prevenirati socijalnu isključenost i u edukaciju uključiti osobe s invaliditetom, raseljene osobe i migrante, djecu i mlade koji žive u teškim životnim okolnostima, beskućnike i druge ranjive skupine.

Edukacije prve pomoći doprinose društvu, pripremajući građane da budu samopouzdaniji, podržavajući i aktivniji u očuvanju zdravlja i sigurnosti, a kroz učenje vještina spašavanja života  također se pomaže razvijati empatija, samopouzdanje i spremnost pojedinaca na djelovanje.

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom diljem Hrvatske provodi tečajeve prve pomoći. Samo prošle godine društva Crvenoga križa organizirala su 2.888 tečajeva na kojima su sudjelovale 33.453 osobe. Na prigodnom info punktu pridružile su se uz građane i novigradske osnovne škole sa svojim učenicima, objavio je Grad Novigrad.

klub za mlade poreč

Klub za mlade Poreč: Počinje kviz liga s bogatim nagradama

Foto Rukometni klub Poreč

Porečani pobijedili u drugom kolu Paket24 Premijer lige