in

DAN GRADA NOVIGRADA: Priznanja ove godine dobili vlč. Luka Pranjić, Klaudio Marinčić, Silvio Simonović, Lions klub, FA.IS.A i Al Torcio

U povodu Dana grada Novigrada i njegovog zaštitnika sv. Pelagija 28. kolovoza održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su pred brojnim uzvanicima tradicionalno podijeljena priznanja najboljima.

Bio je to najsvečaniji trenutak večeri. Pa su tako plakete Grada Novigrada dobili tvrtka FA.IS.A za dugogodišnju uspješnu gospodarsku aktivnost, Lions klub za humanitarni i društveno koristan rad i vlč. Luka Pranjić za izniman doprinos u razvoju vjerske i društvene zajednice.

Plaketa Grada uručena je i obitelji Beletić, odnosno njihovoj uljari Al Torcio za dugogodišnju uspješnu poljoprivrednu aktivnost.

Grb Grada zaslužili su zatim Klaudio Marinčić za dugogodišnji doprinos u uređenju Novigrada i Silvio Simonović za dugogodišnju gospodarsku aktivnost i promociju novigradskog ribarstva.

Podjeli priznanja prethodili su prigodni govori predsjednika Gradskog vijeća Vladimira Torbice, obnašatelja dužnosti istarskog župana Fabrizija Radina i gošće iz prijateljskog grada, gradonačelnice Iloka Marine Budimir.

Gradonačelnik Anteo Milos obratio se prisutnima govorom u kojem je naveo sve najvažnije što je Grad Novigrad u proteklom razdoblju ostvario, te sve buduće planove kojih ima mnogo.

Ukupno je za društveni standard, za aktivnosti i programe u kulturi, obrazovanju, sportu, za gradske manifestacije, za rad udruga civilnog društva, te za potrebe zdravstva i socijale, u ovogodišnjem proračunu izdvojeno više od 20 milijuna kuna, što predstavlja 30 posto ukupnog gradskog proračuna, spomenuo je među ostalim gradonačelnik.

-Novigradsko gospodarstvo bilježi porast broja poduzetnika, visoku stopu zaposlenosti, drugi smo u Hrvatskoj po prihodima po stanovniku, a povećanje poreznih prihoda gradskog proračuna znak je rasta gospodarskih aktivnosti i dobre investicijske klime. Nezaposlenost je ispod 4%, a porast broja zaposlenih i broja poduzetnika od skoro 10% u posljednje dvije godine govore u prilog vitalne i otvorene sredine.

Iako je Novigrad gospodarski prvenstveno turistički grad, razvojem poduzetničke zone Vidal umanjen je problem sezonalnosti zapošljavanja i stvoreni bolji uvjeti za cjelogodišnji rad. Radna zona Vidal jedna je od najuspješnijih poduzetničkih zona u Istri u kojoj posluje 15 tvrtki s više od 300 zaposlenih. Nakon otvaranja tvornice kozmetike Dermoestetik i talijanskog proizvođača sportskih rekvizita Vega početkom godine, i u sljedeće 2 godine planirane su nove investicije i otvaranje 50-ak novih radnih mjesta. Svoje će mjesto u toj zoni naći i nova poslovna zgrada komunalnog poduzeća Neapolis, nanizao je Milos.

Od svih budućih projekata, naglasio je nadalje, najveću važnost ima nadogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj pročišćavanja u sklopu kojega je i rekonstrukcija i uređenje starogradske jezgre. Ovaj najveći i najzahtjevniji projekt vrijedan je više od 130 milijuna kuna i obuhvaća područja Novigrada i Oćine Brtonigla.

-Na području Dajle u planu je izgradnja lučice za potrebe lokalnog stanovništva. Komunalna luka kapaciteta 70-ak vezova vrijedna je 15-ak milijuna kuna i uskoro očekujemo i raspisivanje natječaja za izgradnju. Nastavljamo i s projektom subvencionirane stanogradnje. Nakon uspješno realiziranog projekta sa 18 stanova na Stancijeti grad priprema i treći projekt s 9 stanova unutar istog naselja. Veliki interes javnosti za takvom vrstom stanogradnje ubrzao je rokove ovog projekta i očekujemo početak izgradnje u narednih 6 mjeseci. Pored ovog u pripremi je i projekt uređenja stanova za potrebe smještaja deficitiranih kadrova na našem području, kao i za potrebe zbrinjavanja socijalno ugroženih obitelji i samaca, naglasio je Milos.

Kao grad koji teži napretku i koji prati tehnološke inovacije namjera im je kroz projekte Smart Citija poboljšati usluge koje pružamo građanima i smanjiti javnu potrošnju uvođenjem novih pametnih tehnologija.

Novigrad će zahvaljujući Hrvatskom telekomu i ulaganjima u širokopojasni internet biti jedan od prvih gradova u kojem će ova usluga biti dostupna na cijelom gradskom području. Projekt je započet početkom ljeta ove godine i trebao bi zaživjeti do proljeća 2020. godine.

-Također radimo na projektu uvođenja led rasvjete u skladu sa konceptom pametnih gradova. Početkom mjeseca rujna biti će raspisana javna nabava za oko 800 rasvjetnih tijela. Ovim projektom grad će u potpunosti preći na LED tehnologiju u javnoj rasvjeti. U planu izgradnje su i nove prometnice u naseljima Vidal i Bikokere, kao i rekonstrukcija Strade Contese kao najvećeg ulaganja u prometnu infrastrukturu u idućoj godini.

Nakon skoro 3 godine rada na izmjenama prostornog plana grada konačni prijedlog plana je usvojen i upućen nadležnim tijelima na suglasnost. Novim planom dodatno su smanjena građevinska područja, zaštićeno je područje Karpinjana i rta Mujela od izgradnje i definirana su nova područja za sport i rekreaciju, neke su od važnih projekata koje je spomenuo gradonačelnik u svom svečanom govoru.

Kod Bašanije zatečen kako zalijeva plantažu MARIHUANE

POREČ: Požar u hotelu Valamar Crystal – dvije osobe završile u bolnici