in

DAN OPĆINE FUNTANA: Nagrada Sv. Bernardo Asji Zolota i Nogometnom klubu

Laureati na Danu općine Funtana - Foto Antonio Paljuh

Na Trgu sv. Bernarda održana je sinoć, 18. kolovoza 2023., svečana sjednica Općinskog vijeća Funtane na kojoj su dodijeljene najvažnije općinske nagrade – Sveti Bernardo 2023. Nagrade se svake godine daju zaslužnim mještanima a ove godine dobili su ih zbog velikih dostignuća 14-godišnja odbojkašica i članica hrvatske reprezentacije Asja Zolota i Nogometni klub Funtana za postignuti uspjeh u polufinalu i finalu Nogometnog saveza Županije Istarske. Nagradu je preuzeo predsjednik kluba Kristijan Gaćina.

Dan općine Funtana - Foto Antonio Paljuh
Dan općine Funtana – Foto Antonio Paljuh

Na svečanoj su sjednici prisustvovali, uz načelnika Mladena Grgetu i potpredsjednicu Vijeća Ivanu Prekalj Martinčević koja je službeno otvorila svečanu sjednicu, još i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković kao izaslanica župana, (grado)načelnici i predstavnici susjednih gradova i općina, zatim funtanjanski vijećnici i djelatnici općinske uprave, poduzeća i udruga, župnik Ivan Butković, mještani, te iseljenici. Naime, proslava Dana općine i sv. Bernarda ujedno je i Dan iseljenih Funtanjana koji se svakog ljeta rado vraćaju u svoje mjesto.

Dan općine Funtana - Foto Antonio Paljuh
Dan općine Funtana – Foto Antonio Paljuh

Bila je to prilika da načelnik Grgeta u prigodnom govoru podsjeti na najvažnije ostvarene projekte u dosadašnjem razdoblju. Nanizao je nekoliko realiziranih projekata, poput preseljenja u novu općinsku zgradu, odnosno potpuno obnovljenu staru školu, pješake staze u Ribarskoj ulici, zamjene javne rasvjete na području cijele općine, u cijelosti rekonstruirane kapelice na groblju, uređenja javnih plaža i dovršenih izmjena UPU-a Zelena laguna u kojoj nisu povećani turistički kapaciteti, nego stvorene pretpostavke za ulaganja u povećanje kvalitete usluga.

-U sljedećem razdoblju naš je plan dovršiti uređenje općinske zgrade, riješiti komunalnu infrastrukturu na novoizgrađenim područjima, rekonstrukcija državne ceste od aquaparka Aquacolors do ulaza u Funtanu, riješiti oborinsku odvodnju kod nogometnog igrališta u suradnji s Hrvatskim vodama i drugo. Naša je želja i dalje mještanima osiguravati visok društveni standard, te brinuti o socijalno ugroženim stanovnicima, nanizao je načelnik.

Dan općine Funtana - Foto Tanja Kocijančić
Dan općine Funtana – Foto Tanja Kocijančić

Naglasio je kako na turizam gledaju u smislu održivog razvoja, jer, iako malo mjesto, Funtana ostvaruje gotovo dva milijuna noćenja godišnje.

-Nije sve u brojkama. Cilj nam je da se turizam razvija u smjeru kvalitete, u suživotu s domaćim stanovništvom i to tako da se prostor ne ugrozi i sačuva za našu djecu i unuke, poručio je načelnik Mladen Grgeta.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara.

Donosimo obrazloženje za nagrade koje je objavila općinska komisija:

NAGRADA OPĆINE FUNTANA – SVETI BERNARDO 2023.

Asji Zolota, članici Odbojkaškog kluba Funtana – Vrsar, za pristupanje Hrvatskoj U-17 ženskoj kadetskoj reprezentaciji u studenome 2022.

Asja je rođena 2008. godine. Završila je Talijansku osnovnu školu s odličnim uspjehom. Od malih nogu je aktivna u sportu. Odbojku obožava i trenira otkad zna za sebe. Veoma je visoka i perspektivna igračica koja ostvaruje odlične rezultate, prije svega svojom upornošću, trudom i radom, ali i uz podršku roditelja i kluba.

S OK Funtana-Vrsar osvojila je brojna natjecanja. Tako je prošle, a i ove godine, nastupala na Državnom prvenstvu za mlađe kadetkinje. Svake je godine pozvana i u selekciju najboljih igračica Istarske županije s kojima nastupa  na međunarodnim takmičenjima. I mi joj čestitamo na tome !

Ali, danas želimo nagraditi  nešto posebno, nešto iznimno, a to je poziv za pristupanje Hrvatskoj U-17 ženskoj kadetskoj reprezentaciji koji joj je bio uručen u studenome 2022. g. Postati članicom reprezentacije, predstavlja ogromno priznanje za sav uloženi trud i rad te  izaziva erupciju emocija. Na što nitko ne bi ostao ravnodušan. Štoviše, što je četrnaestogodišnja Asja  i najmlađa igračica u reprezentaciji. Naravno, neizbježno je spomenuti nedavni uspjeh reprezentacije, koja je osvojila  2. mjesto  na Europskom prvenstvu U-17 održanog ovog srpnja u Srbiji. Tom uspjehu doprinijela je i naša Asja. Zato smo izrazito sretni i ponosni što imamo takvu sumještanku.

Želimo ti da nastaviš nizati uspjehe sa reprezentacijom  i sa svojim klubom, ali prije svega, da i dalje treniraš i uživaš u sportu s istim žarom, voljom i željom kao do sada, ako ne i više.

Dan općine Funtana - Foto Tanja Kocijančić
Dan općine Funtana – Foto Tanja Kocijančić

NAGRADA OPĆINE FUNTANA – SVETI BERNARDO 2023.

Nogometnom klubu Funtana, za postignut uspjeh u polufinalu Kupa     Nogometnog saveza Županije Istarske 2021. i u finalu Kupa Nogometnog saveza Županije Istarske 2022.  osvojivši 2. mjesto.

Nogometni klub Funtana osnovan je 1948. godine. U svojoj bogatoj povijesti osvajao je razna prvenstva i kupove. U tih 75 godina postojanja, koliko se samo generacija igrača izredalo, a vjerujem da je svatko od naših sumještana barem jednom „ poša na kampo gledati partiju“. 

U posljednjih 10 godina triput je bio finalist kupa Nogometnog saveza Županije Istarske koji se odigravao u Puli na stadionu Aldo Drosina. U sezoni 2021. malo je nedostajalo da izbore ulazak u finale , nažalost zaustavljeni su od ekipe Rudara u utakmici polufinala. Međutim, godinu dana kasnije, 2022., dogodio se sjajan završetak sezone na pulskom stadionu Aldo Drosina, osvajanje 2. mjesta. Iako je NK Poreč nadjačao, tada se u medijima pisalo i hvalilo  naše Funtanjane da su odigrali izvrsnu utakmicu, dostojno parirali  i dobro namučili svoje protivnike. I mi imamo samo riječi hvale za taj uspjeh kojeg večeras nagrađujemo. Čestitamo svim igračima koji zdušno treniraju i timskom igrom nastoje postići što bolji uspjeh. Svakako, ne smijemo zaboraviti važnu ulogu trenera, Vjekoslava Dorčića koji ih vodi zadnje 3 godine. Možemo reći, i on je zaslužan što se  uspjesi samo nižu. Vezano za jedan takav  uspjeh, iako nije predmet današnjeg nagrađivanja, što ne znači da neće niti u budućnosti, vrijedno je spomenuti da su ove godine u svibnju po prvi puta u svojoj povijesti osvojili naslov prvaka 1. ŽNL te stekli pravo napredovanja u 4. HNL zapad.

Dan općine Funtana - Foto Tanja Kocijančić
Ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara – Foto Tanja Kocijančić

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade za najljepše okućnice, o čemu možete čitati na linku:

policija traka mjesto nesreće

Kod Tunela Učka jedna osoba poginula u sudaru. Šest ozlijeđenih među kojima i dijete

Očevid u Marčani - Raznesen bankomat u centru mjesta

Lani dignuo u zrak bankomat u Marčani – Sada dignuta optužnica