in

DAN OPĆINE VIŽINADA: Laureati Sonda, Elvira Brečević, Florijan Marković, Janko i Aldo Pastorčić, Jasna Beaković, Ksenija Deković i Lucija Geržinić

Lauerati u Općini Vižinada - Foto Tanja Kocijančić

Općina Vižinada proslavila je jučer svečano svoj dan, kao i blagdan Sv. Jeronima, zaštitnika mjesta. Program je počeo svetom misom u crkvi, a nastavio se svečanom sjednicom Općine vijeća u novoizgrađenom kreativnom centru Studija Sonde, gdje su uručena priznanja i zahvalnice najzaslužnijim mještanima. Program je počeo prikazom novog promotivnog videa Turističke zajednice i himnama u izvedbi poznate kantautorice Elis Lovrić.

Elis Lovrić i uzvanici – Vižinada 30.09.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Priznanja načelnika Marka Ferenca dobili su Florijan Marković, Janko i Aldo Pastorčić, odgajateljice Jasna Beaković i Ksenija Deković te učenica Lucija Geržinić.
Zahvalnice su dodijeljene Elviri Brečević za izniman trud uložen u uređenje objekta i dijela naselja Žudetići i Studiju Sonda, kreativnom studiju za dizajn i komunikacije koji je osvojio brojne domaće i međunarodne nagrade. Detaljna obrazloženja nalaze se na kraju ovog članka.
Florijan Marković priznanje je dobio za izniman trud i zalaganje u humanitarnoj akciji pomoći osobama stradalim u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije čime pozitivno pridonosi promicanju volonterstva na području Općine Vižinada i njenom ukupnom razvoju.
Braća Pastorčić, kako se navodi u obrazloženju, priznanje su primili za izniman trud i zalaganje u višegodišnjem održavanju izvora Faloniga čime pozitivno pridonose očuvanju prirodnog okoliša općine i njenom ukupnom razvoju.
Odgajateljice Jasna i Ksenija priznanje su zaslužile za izniman trud i postignute rezultate u odgoju djece, te provedbu projekata „Istra u očima djece“ i „Domaće od malih nogu“ s djecom starije mješovite skupine Područnog dječjeg vrtića Vižinada čime pozitivno pridonose promociji općine i njenom ukupnom razvoju.
Najmlađa dobitnica priznanja je srednjoškolka Lucija koja je još kao učenica osmog razreda osvojila prvo mjesto u kategoriji zastupničkog govora na natječaju Hrvatskog sabora povodom obilježavanja 30. godišnjice proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske čime pozitivno pridonosi promociji Vižinade i njenom ukupnom razvoju. Lucija je svoj zastupnički govor pročitala i zaradila buran pljesak uzvanika.

Lucija Geržinić – Vižinada 30.09.2021. – Foto Tanja Kocijančić

-Razloga za slavlje imamo mnogo, jer smo od jedne male općine napravili razvijenu i uspješnu sredinu. I neprestano radimo na brojnim projektima kojima je cilj unaprijediti kvalitetu života na našem području, istaknuo je u uvodu predsjednik Vijeća Oliver Arman, koji je otvorio sjednicu pred brojnim gostima među kojima su bili posebni savjetnik Predsjednika Republike Julije Domac, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, saborska zastupnica Sanja Radolović, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, (grado)nčelnici susjednih gradova i općina te brojni drugi.
Uslijedio je govor načelnika Marka Ferenca koji se osvrnuo na najvažnije ostvarene investicije tijekom minule godine.

Oliver Arman – Vižinada 30.09.2021. – Foto Tanja Kocijančić

-Brojni ostvareni projekti nisu dio samo nas kao općine već i naših partnera, institucija i pojedinaca, koji su pridonijeli njihovu ostvarenju. Naše proračunske mogućnosti nisu velike pa su zato najvažniji projekti ostvareni zahvaljujući EU fondovima. Da tih fondova nema danas ne bismo imali novi dječji vrtić, kanalizaciju u naseljima, ne bismo imali Centar za posjetitelje Maraston, ne bismo imali učinkovitu ekološku javnu rasvjetu, novi vatrogasni dom ni još puno toga što danas obilježava Vižinadu i što nam jamči daljnji razvoj i napredak. Razvoju doprinose i naši vrijedni pojedinci, poljoprivrednici, poduzetnici i obrtnici, naglasio je Ferenac. Nakon toga je prikazan video s najznačajnijim ulaganjima i projektima.

Marko Ferenac – Vižinada 30.09.2021- Foto Tanja Kocijančić

Zahvalio se na pomoći u realizaciji projekata Istarskom vodozaštitnom sustavu Buzet, Istarskom vodovodu, Odvodnji Poreč, Istarskoj županiji, Županijskoj upravi za ceste, Hrvatskim vodama i ostalim institucijama koji također doprinose razvitku Vižinade – udrugama, školama, vrtiću i Zajednici Talijana.

U planu su i brojni drugi projekti, naglasio je načelnik, pa je upravo na Dan općine prijavljen i projekt rekonstrukcije nogometnog igrališta na aktualni natječaj iz Programa ruralnog razvoja RH. Ujedno, kroz mjesec dana započinju radovi na rekonstrukciji raskrižja županijskih cesta u Vižinadi. Naglašeno je i da je Vižinada ove godine ostvarila 48 tisuća turističkih noćenja, što je na razini rekordne 2019.. Kontinuirano se grade i novi turistički kapaciteti, a sljedeće godine trebao bi profunkcionirati i centar za posjetitelje Maraston kao dodatna turistička ponuda.

Sjednica je zaključena koncertom Elis Lovrić.

Uzvanici na svečanoj sjednici Vijeća – Vižinada 30.09.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Obrazloženja za zahvalnice:

Elvira Brečević – za izniman trud uložen u uređenje objekta i dijela naselja Žudetići, pružanje usluge cjelogodišnjeg smještaja, postignutih visokih ocjena za pružene usluge te ostvarene rezultate po broju turističkih dolazaka i noćenja te prema aktualnim podacima iz sustava eVisitora ostvarila je najviše turističkih dolazaka i noćenja tijekom 2021. godine. Uloženim trudom i postignutim rezultatima pridonosi razvoju turizma na području Općine Vižinada-Visinada i promociji Vižinade kao turističke destinacije čime stvara pozitivan doprinos ukupnom razvoju Općine Vižinada-Visinada.

Studio Sonda d.o.o. – kreativni studio za dizajn i komunikacije, osnovan 2004. godine. Pobornici su ideje da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni, a najbolji okidač za kreativnost sadržajan je i ispunjen život. Jedini su kreativni studio u Hrvatskoj koji ima najveću nacionalnu nagradu i s područja dizajna (Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva) i s područja komunikacija (Ideja X – 2xGrand Prix). Za svoje projekte osvojili su brojne domaće i međunarodne nagrade poput: Cannes Lion, Red Dot Best of Bests, Eurobest, ADC gold, IF, World Star Packaging, LIA, Pentawards, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, AIGA, Golden Drum, ICOGRADA itd . U fokusu njihova rada uvijek je stvaranje zajedno sa zajednicom iz koje proizlaze i za nju. Dosadašnjim radom, suradnjom sa lokalnom zajednicom i postignutim rezultatima Studio Sonda pridonosi razvoju gospodarstva na području Općine Vižinada i promociji Vižinade kao inspirativne i poticajne sredine čime se stvara pozitivan doprinos ukupnom razvoju Općine Vižinada.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Usluga će podijeliti više od 19.000 spremnika u POREČU i VIŠNJANU

Porečka trenerica ELENA ZDJELAR na najvećem fitness natjecanju na svijetu