in

Dan općine Vižinada – Plaketa Zajednici Talijana, priznanja brojnim zaslužnim mještanima i poduzetnicima

Dobitnici priznanja za Dan općine Vižinada - Foto Tanja Kocijančić

Vižinada je jučer, 30. rujna, obilježila Dan općine. Proslava je počela prijepodnevnom svečanom svetom misom u Crkvi sv. Jeronima i nastavila se popodne svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Kreativnom studiju Sonda, u prisustvu brojnih uzvanika.

Najsvečaniji trenutak sjednice bila je podjela priznanja za proteklu godinu zaslužnim građanima i udrugama, a dobili su ih prof. Valter Baldaš, učitelj povijesti i geografije u Područnoj školi Vižinada, potom seniorska ekipa Nogometnog kluba Vižinada koja je svojim predanim radom postigla veliki uspjeh plasiranjem u 2. županijsku nogometnu ligu te Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vitis“. Posebno priznanje – Plaketu Općine Vižinada – dobila je Zajednica Talijana na čelu s donačelnicom Nedom Šainčić Pilato.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Priznanja općinskog načelnika dobili su Lara Perković, učenica prvog razreda prirodoslovno matematičke gimnazije koja se u protekloj godini istaknula postignutim odličnim rezultatima, Franko Geržinić, zaljubljenik u lov i državni prvak koji redovito nastupa na kinološko lovnim natjecanjima sa svojim psima, te Ritoša target d.o.o. – mlada tvrtka koja je nastala 2018. godine, s djelatnostima rada sportskih objekata i trgovina oružjem i streljivom, čiji je osnivač Đani Ritoša.

Svečana sjednica počela je himnom Lijepa naša domovino i svečanom pjesmom Krasna zemljo u izvedbi Cristine Lubiana. Među uzvanicima bili su izaslanik predsjednika RH i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese , saborska zastupnica Sanja Radolović, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, predstavnici Talijanske unije i Paolo Rovis, potpredsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta, (grado)načelnici i drugi predstavnici okolnih gradova i općina, policije i drugih ustanova i organizacija.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Uvodni govor održao je predsjednik Vijeća Oliver Arman, koji je rekao da se sjednica održava u ozračju značajnih rezultata postignutih u zadnjih godinu dana, a potom je načelnik Marko Ferenac predstavio najznačajnije realizirane projekte i planove.

-Vižinada se razvija u pozitivnom smjeru, najviše se truda ulaže da se u skladu s proračunskim mogućnostima sva ulaganja usmjere u opremljenost komunalne infrastrukture, kontinuirano podizanje standarda življenja, a raznim mjerama i aktivnostima, osobito u rješavanju društveno-socijalnih pitanja bude stalna podrška našim mještanima.

Većinu naših projekata baziramo upravo na povlačenju sredstava iz europskih fondova, a bez tih sredstava danas ne bismo imali novi dječji vrtić, kanalizacijske sustave u našim naseljima, centar za posjetitelje Maraston, vatrogasni dom, besplatan javni internet, modernu javnu rasvjetu, spremnike za odvojeno prikupljanje otpada i drugo, rekao je Ferenac.

Među važnijim investicijama izdvojio je novi kružni tok na raskrižju županijskih cesta vrijedan 2,8 milijuna kuna koji je realiziran uz podršku Županijske uprave za ceste i MUP-a, izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže u naselju Crklada koja je realizirana uz podršku Istarskog vodozaštitnog sustava i Istarskog vodovoda Buzet, asfaltiranje cesta u naseljima Filipi, Bajkini i Vižinada, izgradnju nogostupa u Vižinadi i još mnogo toga.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Spomenuo je izradu Urbanističkog plana Vižinada sjever kao temelja za izgradnju buduće sportsko-rekreacijske zone i zdravstvenog centra, te provedbu plana poticajne stanogradnje i stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. U planu je i uređenje nogometnog igrališta, kao i uređenje dječjih igrališta u drugim naseljima, a u tijeku su radovi na postavljanju širokopojasnog interneta u svim naseljima koja trenutno nemaju zadovoljavajuću brzinu.

-Upravo nas rezultati u turizmu vesele – do današnjeg dana ostvareno je ukupno 6.700 dolazaka odnosno 54 tisuće noćenja čime smo prešli rekordne rezultate iz prošle godine. Imamo viziju kako naša općina treba izgledati, imamo znanja, volje, a bome i iskustva, te ćemo vođeni načelima jednakosti i pravednosti nastaviti stvarati mjesto po mjeri svakoga od nas, mjesto u koje se ljudi vraćaju, a ne odlaze, zaključio je Marko Ferenac.

Prigodne su riječi i čestitke povodom Dana općine uputile saborska zastupnica Sanja Radolović, dožupanica Acquavita i izaslanik predsjednika Bassanese. Radolović je izdvojila loše stanje prometnice Kaštelir – Vižinada, najavivši da će amandmanom na državni proračun zatražiti sredstva za financiranje njene prijeko potrebne obnove.

Nakon svečane sjednice druženje je nastavljeno uz domjenak i nastup Alma Creep Benda, a prije toga nastupio je Brass Band Zajednice Talijana Vižinada.

Foto Slavko Ledić - Svečana sjednica Dana općine Vižinada
Foto Slavko Ledić – Svečana sjednica Dana općine Vižinada

Danas, subota 1. listopada, rezervirana je za kulturnu manifestaciju Ex Tempore u Vižinadi koja tradicionalno okuplja veliki broj umjetnika. Oni izlažu svoja likovna djela stvorena ciljano za ovo natjecanje, na zadanu temu. Dodjela nagrada najboljima bit će istog dana u 16.30 sati u centru Vižinade, pokraj Battisteline šterne.

Time službeno završava obilježavanje Dana općine, no u Vižinadi će biti živopisno i u nedjelju 2. listopada kada će u 10 sati startati 25. rekreativni biciklistrički maraton Parenzana, a u 10.15 sati pješačenje za ljubitelje hodanja, nakon čega slijede ručak, druženje i zabava.

Foto Slavko Ledić - Svečana sjednica Dana općine Vižinada
Foto Slavko Ledić – Svečana sjednica Dana općine Vižinada

Donosimo detaljna obrazloženja za dobitnike priznanja i plaketa:

Prof. Valter Baldaš, učitelj povijesti i geografije u PŠ Vižinada. Bio je član Općinskog i Župnog vijeća župe Sv. Jeronima i aktivan je član Zajednice Talijana Vižinada. Dugo godina je uključen u život župe svetoga Jeronima, te je zadužen za pripreme liturgijskih slavlja, organizaciju hodočašća, pomoć vjeroučitelju oko ministranata, a posebno prilikom nečije sahrane kada često pomaže u organiziranju ispraćaja pokojnika na području općine. Rad Valtera Baldaša ne prolazi neprimijećeno, te dugogodišnja posvećenost zaslužuje biti ovjerena priznanjem.

Seniorska ekipa Nogometnog kluba Vižinada svojim je predanim radom i neumornim zalaganjem postigla ove godine veliki uspjeh plasiranjem u 2. županijsku nogometnu ligu. Seniori igraju u sastavu: Beato Marijan, Bertoša Martin, Dagostin Karlo, Flank Gianni, Gašparini Arian, Grižon Dalibor, Grižon Patrik, Ivančić Nikola, Kocijančić Stiven, Kozlović Marko, Krizmanić Mateo, Lončarić Albert, Momić Paulo, Perhat Tihomir, Peričić Dalibor, Pilat Robert, Pilat Vedran, Radešić Alen, Radešić Marko, Rakovac Vitorio, Ritoša Mateo, Ritoša Paolo, Ritossa Lorenco, Vlašić Hrvoje, Savić Dominik, Domić Filip, Rossi Marko i Vižintin Ivan. Najznačajnije od svega su ljudske vrijednosti i zajedništvo koje Klub i igrači promiču kroz svoj rad i igru i pridonose promociji sporta i zdravog života.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vitis“ Vižinada je osnovano 2015. godine s ciljem promicanja dobrovoljnog vatrogastva i unapređivanja sustava zaštite od požara i vatrogastva, te učinkovite provedbe vatrogasne djelatnosti na području općine. Članovi DVD-a iznimno su aktivni u zajednici, ne samo u području vatrogastva i gašenja požara, nego i pri intervencijama uslijed vremenskih nepogoda, ispumpavanja vode i redovito se uključuju u organizaciju manifestacija od interesa za općinu. U protekloj godini Općina Vižinada je rekonstruirala vatrogasno spremište čime je DVD dobio na korištenje prostor za držanje opreme i provođenje aktivnosti. Članovi DVD-a aktivno su se uključili u provedbu projekta te pomagali u čišćenju zgrade i dvorišta, te opremanju zgrade, čime su osigurali znatnu uštedu općinskom proračunu. DVD dosadašnjim radom, suradnjom s lokalnom zajednicom i postignutim rezultatima pridonosi razvoju vatrogastva i civilne zaštite te promociji volonterstva čime se stvara pozitivan doprinos ukupnom razvoju Općine Vižinada.

Plaketu Općine Vižinada dobila je Zajednica Talijana Vižinada. Ovdje se provode aktivnosti: Brass Band – Limena glazba pod vodstvom Alena Bernobića, skupine „Funk off band“ , „Italianissimi“, mješoviti pjevački zbor „Armonia“ pod vodstvom Daria Bassanese, mini pjevačice pod vodstvom Diane Bernobić Sirotić i kreativna baletna skupina „Le coccinelle“ pod vodstvom Chiare Sirotić. Zajednica je organizirala prvi put tečaj talijanskog jezika u vrtiću za predškolsku skupinu. Uz pomoć Talijanske unije, donirana je vrijedna oprema dječjem vrtiću, a Zajednica se uključila u sufinanciranje nabavke radnih bilježnica i školskog pribora za učenike OŠ koji pohađaju predmet talijanskog jezika. Uključuje se u organizaciju manifestacija od interesa za općinu te već 15 godina organizira izložbu Ex tempore.

Priznanja Općinskog načelnika dobili su Lara Perković, učenica prvog razreda prirodoslovno matematičke gimnazije koja se u protekloj godini istaknula postignutim odličnim rezultatima, pa je tako 8. razred Područne škole u Vižinadi završila s odličnim uspjehom. Pod mentorstvom učiteljice Loredane Koraca osvojila je 2. mjesto na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika, ali ne samo to već je nagrađena i zlatnim perom za ostvaren odličan uspjeh tijekom svih 8 razreda u OŠ Jože Šurana Višnjana, Područnoj školi Vižinada. Na temelju ostvarenih uspjeha Lara Perković je proglašena i učenicom generacije, čime pozitivno pridonosi promociji Općine Vižinada.

Franko Geržinić, zaljubljenik u lov, redovito nastupa na kinološko lovnim natjecanjima sa svojim psima pa je tako u studenom prošle godine zajedno sa svojim sinovima Erikom i Leonom sudjelovao na državnom prvenstvu u kinološko-lovnom kupu Sveti Hubert – memorijal Marka Medara i državnom prvenstvu u radu pasa ptičara sa kojih su se vratili s čak 4 pobjednička pehara. Osim toga Franko Geržinić proglašen je ukupnim pojedinačnim pobjednikom Državnog prvenstva u kinološko lovnom kupu Sveti Hubert, što se smatra jednim od najviših priznanja u lovnim natjecanjima. Franko svojim radom i ostvarenim rezultatima promiče lovstvo na području općine čime pozitivno pridonosi promociji Općine Vižinada i njenom ukupnom razvoju.

Ritoša target d.o.o. mlada je tvrtka nastala 2018. godine, s djelatnostima rada sportskih objekata i trgovina oružjem i streljivom, a osnivač je Đani Ritoša. Cijeli ovaj projekt je pokrenut kako bi se ispunila dugogodišnja želja vlasnika da na području Istre postoji mjesto za profesionalno i rekreativno bavljenje streljaštvom, te kako bi se proširila ponuda koju nudi trgovina lovačkom opremom Ritoša trgovine d.o.o.

Okruženo prirodom, otvoreno civilno strelište nalazi se u naselju Ritošin Brig, te svojim korisnicima želi omogućiti da se na profesionalan i siguran način oslobode stresa i da se zabave uz gađanje nepokretnih meta, te da provedu upucavanje svojih optika i vatrenog oružja. Profesionalno osoblje osigurava da se cijeli proces odvija prema propisima u osiguranom okruženju. Strelište je opremljeno digitalnim metama koje se nalaze na 50 i 100 metara, te se također omogućuje gađanje u metu na 10, 15 i 25 metara.

U sklopu civilnog strelišta djeluje i Streljački klub Target, te se redovito organiziraju natjecanja čime se pridonosi promociji Općine Vižinada i njenom ukupnom razvoju.

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

VIŠNJAN: Lijep uspjeh mažoretkinja na Svjetskom prvenstvu

ljekarna-trg-slobode-porec-prosinac-2021-foto-tanja-kocijancic.jpg

Dežurne ljekarne u Poreču nedjeljom i praznikom