in

Dan škole OŠ Finida – Djeca i učitelji u vremensku kapsulu ubacili poruke i želje koje će se čitati za 25 godina

Foto Tanja Kocijančić

Danas, 30. svibnja, Osnovna škola Finida u Poreču proslavila je Dan škole, prvi u svojoj povijesti, budući da se radi o novoj ustanovi, otvorenoj prošle godine u rujnu. Najzanimljiviji moment ove proslave bilo je postavljanje vremenske kapsule u koju su svi učenici, njih gotovo 570, zajedno s učiteljima, ubacili u omotnicama svoje poruke i želje, koje će se pročitati za 25 godina.

Svi su razredi sa svojim učiteljicama, uz kratak prigodni glazbeni program kojeg je otvorila ravnateljica Suzana Poropat Božac, čekali na red i zatim ubacivali omotnice. Kao gost je stigao gradonačelnik Loris Peršurić, zajedno sa svojom zamjenicom Sanjom Oplanić, koji je također u ime Grada ubacio kuvertu s usb stikom. On je to učinio prvi, zajedno s prvašićima, u holu škole, gdje je kapsula od pleksiglasa postavljena. A što je na tom usb stiku saznat će oni koji će sve to otvoriti za četvrt stoljeća – naravno, ako se taj medij još uvijek bude koristio.

-Današnji datum bit će službeni Dan škole i ubuduće. Prva školska godina je prošla u novoj školu koja je značajno promijenila život Poreča. Učenici su prvi put krenuli u jednosmjensku nastavu, što je promijenilo način života porečkih obitelji, kazao je gradonačelnik i dodao da je postavljanje vremenske kapsule sasvim nešto drugačije. “Svi su napisali nešto vezano za ovu školsku godinu 2018./2019., a netko će to gledati za 25 godina. Nadam se da ćemo među njima biti i mi. Ponosan sam na to gdje se Poreč nalazi danas i nadam se da će za 25 godina imati još više djece, odnosno da će naša djeca i njihova djeca to pročitati”, naglasio je Peršurić.

Ravnateljica škole istaknula je da se radi o značajnom danu, jer dovršavaju prvu školsku godinu koja je za njih bila izvanredna. Posebice zato što su njihovi učenici, njih oko stotinu koji su sudjelovali na raznim natjecanjima i ostvarili iznimne rezultate, tj. brojne medalje i priznanja na raznim županijskim, međužupanijskim i državnim takmičenjima u sportu i znanju, pa čak i na međunarodnim onlajn natjecanjima.

-Program smo obogatili vremenskom kapsulom. Učenici su prošlog tjedna s učiteljima razgovarali i sastavljali poruke, a jutros su ih s razrednicima spremali u omotnice. Kapsulu ćemo obojati, što će osmisliti učitelji likovne kulture, a zatim odrediti mjesto gdje će stajati. Ne znamo što se dogoditi za 25 godina, ni kakve će tad biti generacije učenika. No, nadam se ovi današnji ostati kakvi jesu – veseli, vedri i sretni ljudi, kazala je Poropat Božac, dodavši da je izuzetno ponosna na svoje đake i učitelje i njihove rezultate.

Dan škole počeo je ujutro podjelom priznanja i nagrada učenicima, te sportskim događanjima u dvorani. Za kraj su održali prvu sjednicu Učiteljskog vijeća na kojem su rezimirali prvu školsku godinu i uručili priznanja učiteljima koji su djecu pripremali za natjecanja.

NOVIGRAD: Predstavljen zbornik „Ususret dijalogu“ posvećen Mirjani Benjak

KANFANAR: Motociklist ozlijeđen u nesreći zbog neprilagođene brzine