in

NOVIGRAD: Predstavljen zbornik „Ususret dijalogu“ posvećen Mirjani Benjak

Foto Grad Novigrad

„Ususret dijalogu“, zbornik posvećen Novigrađanki prof. dr. sc. Mirjani Benjak, predstavljen je uz brojnu publiku u novigradskom Muzeju Lapidarium.

Zbornik, u izdanju Muzeja Lapidarium, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani u povodu 70. rođendana Mirjane Benjak, predstavili su urednici Zbornika Vesna Požgaj Hadži, Jerica Ziherl i Marko Ljubešić, recenzent Ivo Pranjković, te njezina bivša srednjoškolska učenica Sanja Bosnić, objavio je Grad Novigrad.

O svom prijateljstvu i suradnji s Mirjanom Benjak ponešto je rekao i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a poznati hrvatski glumac, nekada učenik profesorice Benjak, Slavko Juraga, pročitao je jedan od tekstova objavljenih u knjizi, čija je autorica Nives Opačić, jezikoslovka, znanstvenica, filologinja i književnica, inače i sama prisutna na predstavljanju knjige. Zamjenica gradonačelnika Novigrada Sonja Šikanić čestitala je prof. Benjak na „okruglom“ rođendanu i objavljenom zborniku, uručivši joj prigodni buket cvijeća. 

Mirjana Benjak svojim je bogatim znanstveno-istraživačkim, pedagoškim i stručnim radom te društvenim i kulturnim angažmanom u duhu interkulturalizma promovirala svoj matični fakultet, svoj Novigrad, Istru i Hrvatsku, i to ne samo u susjedstvu. Ovom joj knjigom njezini učenici, studenti, suradnici, kolege i prijatelji iskazuju zahvalnost i poštovanje, rečeno je među ostalim prigodom predstavljanja Zbornika.

– Imajući na umu da je Mirjana Benjak kao sveučilišna profesorica djelovala dvadesetak godina (nakon isto toliko provedenih godina u ulozi nastavnice hrvatskoga jezika u osnovnoj i srednjoj školi), zavidan je broj objavljenih knjiga/monografija i radova te javnih nastupa na domaćim i stranim skupovima. Autorica je ili suautorica šest znanstvenih monografija, dviju stručnih monografija, jednog sveučilišnog udžbenika, jednog sveučilišnog priručnika, 51 izvornog znanstvenog rada i šest preglednih, odnosno stručnih radova. U svojim znanstvenim radovima Mirjana Benjak iznosila je rezultate teorijskoga i empirijskog znanstvenog istraživanja (prvenstveno) metodičke problematike u hrvatskoj (europskoj) teoriji i praksi. Znanstvenim istraživanjima obuhvaćena su sljedeća područja: nastavni programu/kurikuli i udžbenici za srednje škole (hrvatski, austrijski, mađarski, talijanski, češki, slovenski, njemački, francuski) te metodička literatura na hrvatskom i stranim jezicima, kazala je urednica Požgaj-Hadži.

Oni koji su radili s njom ili joj pak bili učenici i studenti, zasigurno pamte ove karakteristike profesorice Benjak: nepotkupljivost, principijelnost i nedvosmislenost u stajalištima (ne samo znanstvenim), izravnost u nastupima, nepatetičnost u izrazu i ponašanju, nepristajanje na laž, prijetvornost i diskriminaciju svake vrste, otvorenost za nove ideje i inicijative, marljivost, temeljitost i odgovornost pri izvršavanju zadataka, strogost u zahtjevima i (pr)ocjenama, ali i otvorenost za (argumentirani) dijalog te spremnost na suradnju, istaknuli su urednici.

Recenzent Ivo Pranjković kazao je da knjiga, koja je trojezična (hrvatski-slovenski-talijanski), ima vrlo dobro izabrani naslov, te da izvrsno sažima djelovanje ove iznimne profesorice. Osvrnuo se da skicu za portret Mirjane Benjak daju Dragutin Rosandić, Vesna Požgaj Hadži i Marko Ljubešić, njezinu je bibliografiju priredio Marko Ljubešić, a potom su tu i radovi Sanje Bosnić, Vesne Požgaj Hadži i Jerice Ziherl, objavio je Grad Novigrad.

VRSAR: Predavanje o gljivama i mikologiji 31. svibnja

Dan škole OŠ Finida – Djeca i učitelji u vremensku kapsulu ubacili poruke i želje koje će se čitati za 25 godina