in

Danas će policija u cijeloj Istri kontrolirati korištenje pojasa

Ilustracija

U cilju smanjenja teških posljedica u prometnim nesrećama i kako bi se vozače i putnike potaknulo na dobrobit korištenja sigurnosnih pojaseva,  na području Policijske uprave istarske će se u danas, 31. siječnja, od 15 do 19 sati, provesti prometna akcija ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa”.

Za vrijeme akcije pojačano će se nadzirati korištenje sigurnosnog pojasa, a prema vozačima i putnicima koji ne budu koristili sigurnosne pojaseve izricat će se novčane kazne u iznosu od 500 kuna, koja je propisana zakonom.

Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva ako su pravilno postavljeni i korišteni smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je Zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udaru u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim vozilom nastavljaju ”let” kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog sraza. Bez obzira kako se čvrsto pri tome drži rukama ili oslanja nogama, odnosno drži upravljač, nemoguće je svladati silu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom ugara u vjetrobransko staklo.

Suvozač izlijeće glavom naprijed kroz vjetrobransko staklo iz kabine vozila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo.

Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Oni su nam zadnja linija obrane kod prometnih nesreća. Jedino pojasevi mogu zadržati tijelo vozača i putnika u vozilu i spriječiti teške posljedice, objavila je Pu istarska i podsjetila da su se do danas na području Istre dogodile tri prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima su smrtno stradale tri osobe. U siječnju 2018. godine na području Policijske uprave istarske nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama. U prometnim nesrećama s poginulim osobama vozači nisu koristili sigurnosni pojas. 

Dio Musaleža danas bez struje

Edi Milokanović - Nagrada za životno djelo

Istarska legenda automobilizma Edi Milokanović od HAKS-a dobio Nagradu za Životno djelo