in

Istarska legenda automobilizma Edi Milokanović od HAKS-a dobio Nagradu za Životno djelo

Edi Milokanović - Nagrada za životno djelo (snimio M.Krpan)

Legenda istarskog automobilizma, Edi Milokanović iz Brtonigle, rodom iz sela Gambetići kod Višnjana, osnivač Auto kluba Skok Racing, dobio je jako veliko priznanje za svoj dugogodišnji predani rad – Nagradu za životno djelo od Hrvatskog auto i karting saveza. Svečanost HAKS-a održana je u subotu navečer u Bakru, gdje je dodijeljeno niz priznanja klubovima i njihovim članovima, a jedna od važnijih svakako je Nagrada za životno djelo zbog koje se cijela dvorana ustala, skandirala i pljeskala Milokanoviću zbog njegovih brojnih zasluga za promicanje i razvoj automobilizma kao sporta tijekom više desetljeća.

Edi Milokanović, poznatiji kao Skok, i sam je bio vozač, a zatim se odlučio na organizaciju danas brojnih manifestacija. Popis utrka je dugačak, a jedna od popularnijih i važnijih je svakako Rally Poreč koja će ove godine na jesen doživjeti jubilarno 20. izdanje.

Velik uspjeh za ovog istarskog zaljubljenika u automobilizam bio je povod za razgovor s njim.

Koji je osjećaj dobiti Nagradu za životno djelo?

Osjećam se dvojako. Vrlo sam emotivno uzdrman, jer je cijela sala na dodjeli bila uz mene. „Standind ovation“ nešto je što se u životu doživi jednom. Bilo je prekrasno, ondje su bili svi moji prijatelji i kolege s kojima se družim cijeli život. Pružili su mi podršku i odali priznanje za rad. Sada sam pun pozitivne energije. Sve to daje mi snagu i poticaj da i dalje, dok god sam živ, stvaram u korist automobilizma. Također, koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su bili uz mene i pomogli mi, a najviše mojoj obitelji koja me trpi toliko godina.

Zašto ste iz uloge vozača prešli u organizatora?

Davne 90-te godine prošlog stoljeća na moju smo se inicijativu našli i ponovno krenuli u organizaciju istarskog rallyja. Forsirao sam da se ta utrka organizira, jer je meni bila najdraža u životu. No, na startu je bilo tek osam natjecatelja. To mi je bio šok, nisam mogao vjerovati da je bilo tako malo vozača. Tada sam odlučio da ću se baviti organizacijom utrka i da nikad više neće biti tako malo posada. I tako je to počelo.

Koji su Vam trenutno najvažniji projekti?

Rallycross staza u Gambetićima je naš najznačajniji projekt, na neki način to je moje životno djelo, uspomena koja će ostati nakon mene i koja će zadovoljiti sve kriterije autosladokusaca. Sve je počelo kao off road staza, koja je polako dobila konture prave rally piste za treninge. Otišli smo toliko daleko da je spremamo za licenciranje kao staze za auto kros. Ako bude zadovoljavala sve moguće kriterije slijedi najbitniji projekt kao šlag na torti – da postane staza za super rallycross, što će zadovoljiti sve naše apetite, jer Istra i Hrvatska to zaslužuju. Tu moram spomenuti pomoć svih sponzora koji su dali sve od sebe da se ova staza realizira – Općinu Višnjan na prvom mjestu, a zatim obrt A.M. iz Žbandaja Alda Ukanović i Mirka Jelića, jer bez njih staze ne bi bilo. Potom puno su nam pomogle firme Đusto, Pilana Fabris – Danijeli, Beton HR, Močibob transporti, Miro i Stipe Sinožić, građevinski obrt Šalić, Edi Transporti, Kristijan Vošten i mnogi drugi.

Rallycross staza u Gambetići
Rallycross staza u Gambetićima

Počeli smo proširivati namjenu piste, tako da možemo već sada reći da će biti idealna za off road, auto kros i super rallycross. Njena multifunkcionalnost je važna, jer vanjski dio bit će za utrke, a unutarnji dio koristit će se za školu rally vožnje. To će moći koristiti svi zainteresirani.

Ova pista dovest će do popularizacije automobilizma kao sporta, no valja se strpjeti, jer treba još naći dodatne sponzore kako bismo je dovršili do kraja.

Kada govorimo o proširenju namjene staze, moramo spomenuti da smo sada u postupku pripreme licence za auto kros koji će se održati u lipnju i za CEZ utrku koja će se održati u kolovozu. Kriteriji su zahtjevni, sigurnost mora biti na visokoj razini.

Koja događanja planirate u ovoj godini?

Naša sezona počinje vrlo rano – sredinom veljače otvaramo s rallyjem Due castelli u Limskom kanalu, a to je vrlo popularna utrka na makadamskoj podlozi. „Shakedown“ odradit ćemo na našoj stazi u Gambetićima i potruditi se zadovoljiti sve kriterije kako bi vozači dobili potpunu sliku staze, bili zadovoljni i opet nam se vratili.

Nakon Lima u ožujku je na rasporedu off road utrka Nagrada Višnjana. U travnju je utrka na kronometar Prvenstvo Hrvatske i Nagrada Tar-Vabriga na tarskom Motodromu. Krajem svibnja slijedi utrka na kronometar u Plomin Luci. U lipnju će se održati prva utrka na našoj stazi u Gambetićima, a onda je na rasporedu u kolovozu druga utrka auto krosa CEZ i prvenstvo Hrvatske. Krajem rujna slijedi utrka Formule Driver na Limu  a početkom listopada na rasporedu je jubilarno 20. izdanje Rallyja Poreč.

U studenom će se finale Formule Driver održati na Grobniku, gdje se ove godine nadamo oboriti lanjski rekord od 250 prijavljenih natjecatelja.

Što biste za kraj poručili mladima i svim drugim čitateljima Istra-Terre Magice?

Pozivam sve mlade i one manje mlade da se učlane u neki od brojnih klubova u Istri i da se počnu baviti automobilizmom, jer vještiji za volanom znači biti sigurniji u prometu. Ako uspijemo time smanjiti broj prometnih nesreća na cestama, puno smo učinili. A, k tome, automobilisti su pravo društvo, puno pozitive. Možete se dobro zabaviti i osvojiti čak i poneki pehar.

Autor: Dario Sinožić – Istra Terra Magica
Fotografije i video: Miroslav Krpan, Davorin Štetner, AK Skok racing

Danas će policija u cijeloj Istri kontrolirati korištenje pojasa

Poreč: „I JA MOGU TRENIRATI“ – projekt koji će u sportski život uključiti osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju