in

Danas je USKRS, najveći kršćanski blagdan

Bit će to prvi Uskrs s praznim crkvama. Raspored prijenosa uživo liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna objavljen je na Facebook stranici Porečke i Pulske biskupije.

Uskrs, Nedjelja uskrsnuća Gospodinova, najveći je i najvažniji kršćanski blagdan, koji se najprije slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput na godinu, nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ozujka i 25. travnja.

Podrijetlo mu je u židovskom blagdanu Pashe. Zato su u uskrsnoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak Izraelaca iz egipatskog ropstva i prelazak preko Crvenoga mora, stoji u Općem religijskom leksikonu.
Na Uskrs se odlazi na jutarnju misu i slavi spomen Kristova uskrsnuća, njegove pobjede nad smrću i grijehom. Noć uoči Uskrsa slavi se vazmeno bdijenje u kojem se u sklopu katoličke liturgije velika, bogato ukrašena uskrsna svijeća zapali na početku slavlja na za to pripravljenom ognju. U ophodu se nosi pred narodom kako bi rasvijetlila vazmenu noć, a na visokom svijećnjaku uz ambon ostaje tijekom svih
bogoslužja u vazmeno vrijeme.

Uz blagdan Uskrsa vezani su u Hrvata mnogi pučki običaji: blagdanski spravljena jela i kolači, njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, a domaćice često peku kruh, pincu ili sirnicCu te slastice. Hrana se prije blagovanja nosi u crkvu na uskrsnu misu, gdje je svećenik blagoslovi.

Djeca se za Uskrs igraju pisanicama – tuckaju se njima, gadaju ih kovanicama, traže ih po kući ili u travi i slično. Šarene pisanice, zečevi i pilići, kao simboli ponovnog rođenja i obnove života, uobičajen su motiv tijekom uskrsnih blagdana.

Uskrsnuće i obnova života, osim što je temelj kršćanske vjere, jedno je od
najvećih nadahnuća ljudske civilizacije i “simbol transcendencije ljudske svijesti u svim kulturama i vjerovanjima”. (Izvor Sjeverni.info)

Ove godine zbog s koronavirusom Uskrs nam biti onakav kakvog pamtimo, ali to ne znači da slavlje Kristova uskrsnuća vjernici ne mogu organizirati prema prilikama i mogućnostima u kojima se nalaze.

Bit će to prvi Uskrs s praznim crkvama. Raspored prijenosa uživo liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna mogu se pronaći na Facebook stranici Porečke i Pulske biskupije.

Snimku mise Uskrsa možete pogledati u nedjelju, 12. travnja, u 15 sati na pulskoj TV Novi.

Uspješna druga akcija darivanja u korona-uvjetima – David Čendak iz Poreča prvi put poklonio krv

Uskrsna čestitka gradonačelnika Lorisa Peršurića: Epidemija nas je naučila hrabrosti, strpljenju i dobroti!