in

Danas slavimo Božić, blagdan rođenja Isusa Krista

Ovaj je blagdan prvi put proslavljen u Rimu 336. godine

Božić je jedan od najvažnijih katoličkih blagdana koji slavi rođenje Isusa Krista, a u kršćanskom se svijetu slavi od 4. stoljeća. Prvi kršćani slavili su samo Uskrs, a Božić je prvi put proslavljen u Rimu 336. godine. 

Pripreme počinju četiri tjedna prije Božića i to se razdoblje naziva Advent ili Došašće, a četiri nedjelje Adventa simboliziraju četiri tisućljeća iščekivanja od staranja svijeta do dolaska Isusa. Prema pučkom vjerovanju, početak Adventa je bio blagdan sv. Kate koji je ujedno označavao kraj jeseni i početak zime, a važni datumi su bili dan sv. Barbare zaštitnice vatrogasaca, zatvorenika i rudara te sv. Nikole, zaštitnika pomoraca.

Brojni običaji za cilj imaju želju za blagostanjem, dobrim urodom, napretkom i dobrim zdravljem, a Božić je dan kada se s puno radosti, nade i žara u svečanom i veselom raspoloženju slavi Isusovo rođenje. Proslavlja se u krugu obitelji, a sljedeći dan, na Dan sv. Stjepana, posjećuju se rođaci, prijatelji i susjedi te se s njima svečano proslavlja uz bogatu trpezu.

Ove će godine Božić biti drugačiji zbog pandemije, pa je preporučljivo da se okupe najviše dva kućanstva, te da se na sv. Stjepana nikako ne posjećuju prijatelji i rodbina. Premijer je neki dan rekao da je najbolji dar za Božić upravo taj – ne ići rodbini i ne “pokloniti” im virus.

Svršetak dvanaestodnevnice, odnosno dvanaest božićnih dana, blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenja. Na taj se dan spominjemo triju mudraca koji su darivali Isusa, odlazi se na misu, skidaju se ukrasi  i time završava blagdansko razdoblje.

Vjerujemo da će Božić i ostale blagdane ipak svatko proslaviti najbolje što može, naravno uz poštivanje svih mjera.

I naša mala redakcija želi svima koji ga slave SRETAN BOŽIĆ, UZ PUNO MIRA I RADOSTI!

Dar za blagdane: U Poreču od Božića besplatan parking

VIŠNJAN: Uspjela crowdfunding kampanja za Zvjezdarnicu – Prikupljeno čak 854 tisuće kuna!