in

VIŠNJAN: Uspjela crowdfunding kampanja za Zvjezdarnicu – Prikupljeno čak 854 tisuće kuna!

Na platformi Croinvest.eu prikupljeno je više od inicijalno zacrtanih 635.000 kuna koje će najznačajnija hrvatska astronomska institucija iskoristiti za izgradnju novih edukacijskih i smještajnih kapaciteta

Astronomsko društvo Višnjan uspjelo je na crowdfunding platformi Croinvest.eu prikupiti više od inicijalno traženih 635 tisuća kuna za Zvjezdarnicu Višnjan, jednog od najboljih svjetskih lovaca na asteroide. Zadnji dan godine bio je prvotno rok za završetak kampanje, no sada je rok produžen. Čak 1.800 ulagača uplatilo je 854 tisuće kuna (vjerojatno dok ovo čitate i više).

Dosegli smo i treći cilj: 835.000 kuna, što znači da će Zvjezdarnica Višnjan moći krenuti u projekt izrade teleskopa demonstratora novih tehnologija, tj. prototipa za novu generaciju teleskopa za praćenje asteroida. Sad imamo priliku omogućiti Zvjezdarnici da izradi bolji prototip od onog kojem se astrolog i znanstvenik Korado Korlević oprezno nadao da će kampanja omogućiti.

Što ćemo s time postići? Naime, zbog silnog tehnološkog razvoja, teleskop koji Zvjezdarnica trenutno koristi u naredne će četiri godine postati nekonkurentan. Zbog toga Korlević u posljednje dvije godine s učenicima i studentima planira rad na projektu izrade sljedeće generacije teleskopa. Cilj kampanje od 835.000 kuna već je omogućio izradu prototipa teleskopa od 600 mm promjera objektiva. Novi cilj od 1,185 milijuna kuna omogućit će izradu prototipa teleskopa od 800 mm promjera objektiva, kao i nabavku puno kvalitetnijih materijala i dijelova za taj prototip od prvotno planiranih.

Zvjezdarnica koja spada u pet najvažnijih zvjezdarnica na svijetu za mjerenje položaja tek otkrivenih objekata koji bi mogli proći blizu Zemlje svakako zaslužuje ostati na samom svjetskom vrhu. Mi koji vodimo ovu crowdfunding kampanju presretni smo da imamo i čast i priliku da pomognemo to omogućiti.

Cilj povećavamo i rok kampanje produljujemo zbog iznimno velikog interesa javnosti i želje pojedinaca i tvrtki da pomognu i uključe se. U razgovorima smo s tvrtkama kojima budžet nažalost nije omogućivao uključenje u kampanju tijekom 2020. godine, ali će moći donirati u siječnju 2021.

Idemo sad do 1,185 milijuna kuna, idemo zajedno učiniti ovu kampanju jednom od najvećih, ako ne i najvećom crowdfunding kampanjom za znanost u Hrvatskoj, napisali su na Croinvest.eu.

Također, želja je tim sredstvima izgraditi i bungalove za smještaj učenika, profesora i mentora.

Svatko može donirati, najniži iznos je 25 kuna. Može se ostaviti ime ili biti anonimni donator. Jednostavno je – sve ćete naći na linku

„Investiranje u djecu najveća je i jedina investicija koja se isplati raditi.“ ~ Korado Korlević

Danas slavimo Božić, blagdan rođenja Isusa Krista

MERI PRENC “Kapučeto rošo”: Kako je Tarčanka na svoj dijalekt prevela Crvenkapicu