in

Dani istarske kuhinje u Međimurju – sve delicije kuhali Branka i Vladimir Pantović

Sporazum o suradnji između Istarske i Međimurske županije, potpisan u studenom 2018. godine, omogućio je manifestaciju „Dani Istre u Međimurju“ koja je ovoga vikenda održana u Čakovcu. U Mamici u Pušćinama okupili su se zainteresirani obrtnici, poduzetnici, gradonačelnici, ugostitelji i turistički djelatnici iz obje županije.

Program je započeo otvorenjem  „Dana otvorenih vrata Istre“, gdje su predstavljeni gospodarski i turistički potencijali Istre. Župani Valter Flego i Matija Posavec simboličnim rezanjem pršuta otvorili su ovu manifestaciju te izrazili nadu da će ona postati tradicija, objavio je IDS na svojim stranicama.

Svečanu večeru za oko 70 prisutnih pripremio je poznati istarski kuhar Vladimir Pantović Panta koji je poznat po sudjelovanju u gotovo svim televizijskim kulinarskim emisijama u Hrvatskoj i svojevrsni je zaštitni znak istarske gastro scene. U pripremi istarskih specijaliteta pomagala mu je supruga Branka, a međimursku kuhinju predstavila je Sandra Nedeljko iz restorana Mamica. Održana je prezentacija međimurskih i istarskih vina, uz nastup Mirka Švende Žige.

-Prvi smo dan kuhali istarsku maneštru s bobićima, fuže s gljivama i tartufima, boškarina s pljukancima, a za desert smo poslužili kolač od smokve i kravljeg sira kojeg pravimo supruga i ja. DDRugi smo dan župan Flego i ja otvorili s pršutom, pa smo poslužili razne delicije s kobasicama, ombolom, rižoto i paštu sa školjkama i morskim plodovima, ispričao nam je Vlado, znani kao Panta. Dodao je da su on i voditelj Mirko Fodor organizirali čak i nagradnu igru – pitali su prisutne znaju li što su maneštra s bobićima i supanje, ali, očekivano, nitko nije znao. Panta će uskoro natrag u Međimurje, jer je dobio niz poziva tamošnjih ugostitelja da dođe i ponovno kuha sve najbolje istarske delicije koje su ih osvojile.

Kako je nadalje izvijestio IDS, župani Flego i Posavec su nazočili i otvorenju 2. Bio GI foruma u Liffeclass Termama  Sv. Martin gdje su zajedno s predsjednikom Demeter Internationala Helmyem Abouleishom i ravnateljicom centra „Rudolf Steiner“ iz Donjeg Kraljevca Dijanom Posavec simbolično zasadivši stablo jabuke otvorili radove na hotelskom biodinamičkom  vrtu, jedinom takvom u svijetu, u kojemu će gosti sami moći brati voće i povrće.

Sudjelujući na panelu 2. Bio GI foruma, župani su govorili o rezultatima koje su dvije županije postigle na području eko, bio i bio dinamičke proizvodnje. U nastavku je održan i službeni prijem i radni sastanak u prostorijama Međimurske županije na kojemu su dogovorene konkretne daljnje aktivnosti povezivanja i suradnje.

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo da je već nakon nekoliko mjeseci Sporazum zaživio i da su i u dva dana „Istre u Međimurju“ sklopljena nova i učvršćena postojeća prijateljstva koja su zaslužna što je suradnja dviju županija i formalizirana u studenome 2018. godine u Vodnjanu. Dogovoreno je intenziviranje suradnje na područjima turizma, gospodarstva, korištenja EU fondova kroz povezivanje dviju turističkih zajednica, sajmova, promociju gospodarskih potencijala te povezivanje i drugih gradova i općina. Najavljeno je povezivanje grada Poreča s općinom Sv. Martin na Muri. Župan Posavec se nadovezao te istaknuo kako je posebnost ove dvije županije što bez obzira na izostanak veće potpore i razumijevanja od strane države imaju sjajne gospodarske pokazatelje koje ih svrstavaju u sami vrh Republike Hrvatske na brojnim područjima.

– U odnosu na 2008. jedino Istra s 2,9% i Međimurje s 2,8% bilježe rast BDP-a i primjer smo mnogima, a uvjeren sam da ćemo nakon ova dva dana biti primjer kako dvije županije pomažu jedna drugoj da budu još uspješnije, budući da upravo zbog indexa razvijenosti ne možemo koristiti sve EU fondove. I mi ćemo razmotriti i predložiti područja koja smatramo najznačajnijima za što bolji nastavak buduće suradnje Istre i Međimurja,  zaključio je župan Posavec, a objavio IDS na svojim stranicama.

Foto: IDS i Facebook Lorisa Peršurića

POREČ: Predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju raka

RAZGOVOR: Valter Flego o ulozi IDS-a u slučaju “Uljanik”