in

RAZGOVOR: Valter Flego o ulozi IDS-a u slučaju “Uljanik”

Istarski župan Valter Flego/Foto Ids-ddi.com

Istarski župan i nositelj liste Amsterdamske koalicije za EU izbore Valter Flego u intervjuu za Večernji list osvrnuo se na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, nadolazeće europske izbore te program Amsterdamske koalicije. Intervju je objavljen na službenim stranicama IDS-a, a mi prenosimo samo jedan dio.

Rejting IDS-a se topi. Je li kriza u Uljaniku razlog tomu?

– Brojke pokazuju da je rejting IDS-a stabilan. Primjerice, ako pogledate istraživanje agencije Crodemoskop, vidjet ćete da je rejting IDS-a u veljači 2019. za 0,5% veći od rejtinga u veljači 2018. Oko Uljanika se uz suštinsku bitku za opstanak sve vrijeme vodila i komunikacijska bitka. Nažalost, u tom izuzetno intenzivnom razdoblju pojavila se cijela plejada likova koji su bili spremni napraviti bilo što za trenutak medijske pažnje. Tim ljudima nije nimalo stalo do Uljanika. Oni su tu mučnu situaciju iskoristili za svoje osobne političke obračune. To je sigurno ostavilo nekog traga i na stranku, ali vrlo brzo je postalo jasno tko je govorio istinu, tko se svim silama zalagao za Uljanik, a tko se bavio perfidnim manipulacijama. IDS ima stabilno i snažno biračko tijelo koje ne možete prevariti lažima.

Držite li se u IDS-u dijelom odgovornima za rezultate bivše uprave Uljanika?

– Uprava odgovara vlasnicima društva, a udio vlasništva Istarske županije i Grada Pule manji je od 0,5 posto. Iz te pozicije ne možete ni na koji način upravljati društvom, a kamoli postaviti upravu. S druge strane, država je vlasnik 25,87 posto Uljanika i najodgovornija je za poslovanje brodogradilišta, a time i za rezultate uprave. Problem je što oni nisu radili svoj posao. I ne samo da nisu nadzirali upravu sve te godine, nego kad smo gradonačelnik Pule Boris Miletić i ja Vladu prije godinu i pol dana upozorili da se nešto događa i da u Uljaniku očito postoje ozbiljni problemi, nitko mjesecima nije reagirao! I onda nakon toga gledate kojim sve spinovima Vlada pokušava sa sebe skinuti odgovornost za vlastiti nerad. Štoviše, oni su toliko centralizirali državu da su lokalnoj i regionalnoj samoupravi oduzeli sve mehanizme kojima bi eventualno mogli pomoći u ovim situacijama.

Vjerujete li i dalje da u Puli može opstati brodogradnja?

– Siguran sam da može, ali to zahtijeva dobru volju i suradnju strateškog partnera i države. Nadam se da će ostaviti po strani razlike i fokusirati se na dogovor.

U slučaju da dobijete mandat, tko će voditi županiju čiji su vam građani dali povjerenje?

– Tu je zakon vrlo jasan. Županiju će tada voditi jedan od mojih zamjenika, koje također izravno biraju građani. U posljednjih šest godina u županiji smo uspjeli ustrojiti sustav koji izvrsno funkcionira i tu sigurno neće biti nikakvih problema.

Amsterdamska planira tražiti i zajedničkog kandidata za predsjednika države. Krešo Beljak favorizira Zorana Milanovića, Ivan Jakovčić kazao je da je protiv.

– O njegovoj kandidaturi ćemo razgovarati ako i kada je istakne.

Dani istarske kuhinje u Međimurju – sve delicije kuhali Branka i Vladimir Pantović

Mali Porečani prvi put na minibasket turniru Regije Zapad