in

DENIS ŽUŽIĆ, direktor TZ-a Tar-Vabriga o turističkim rezultatima i planovima: „Zadovoljni smo sezonom“

Denis Žužić - Foto Vladimir Bugarin

Turistička zajednica općine Tar-Vabriga ovu će korona-turističku godinu pamtiti po relativno solidnim rezultatima. Naime, unatoč pandemiji i proljetnih pesimističnim očekivanjima kada se mislilo da će se ostvariti možda 30 posto lanjskih rezultati, sezona je završena s realizacijom od 41 posto u odnosu na ostvarena noćenja u prošloj godini. Dakle, plan je bio ostvariti 1,9 milijuna noćenja, kao otprilike i lani, a realizirano je do kraja listopada 804 tisuće noćenja.

Direktor TZ-a Žužić kazao nam je da s ovakvim rezultatima moraju biti zadovoljni s obzirom na sve okolnosti. Prihodi su pratili manji broj gostiju, no, naglasio je direktor, niti u jednom trenutku likvidnost TZ-a nije bila upitna, pa su tako uredno izvršavali svoje obaveze.

-Na proljeće smo, kada je pandemija već bila u punom jeku, uvidjeli da nećemo moći realizirati planove koje smo si zacrtali, pa smo odmah prekinuli sve aktivnosti koje nisu bile neophodne, kao i investicije. Odustali smo i od 60-ak manifestacija koliko ih tijekom godine organiziramo sami ili u partnerstvu s drugima. Time smo odmah srezali sve moguće troškove. Turistički ured je radio cijelog ljeta pojačano zbog više prijava gostiju nego inače, što je izazvala korona-kriza. Naime, gosti su morali dobiti kod nas potvrde koje su morali predočiti na granici, a radilo se pojačano i zbog davanja informacija turistima i privatnim iznajmljivačima, komentirao je Žužić.

Dodao je da su turističke zajednice na razini županije ostvarile u prosjeku oko 50 posto lanjskih rezultata. No, u Taru je hendikep bio što su se pojedini objekti kasno otvorili a to su Valamar Resort Tamaris i apartmansko naselje Lanterna koji su otvoreni tek u srpnju i radili su samo do kraja kolovoza.

Gledajući po smještajnim objektima, od 804 tisuće noćenja čak 73 posto ostvareno je u kampovima, 11 posto u hotelima i apartmanskim naseljima, potom 9 posto u nekomercijalnom smještaju, te 7 posto u privatnim apartmanima i vilama za odmor.

Direktor je naglasio da su krajem listopada odabrali nove članove Turističkog vijeća i Skupštine, a krajem studenog usvojili su izmjene i dopune programa rada za ovu i plan rada za 2021. godinu.

Optimistično su predvidjeli iduće godine rast od 20 posto u odnosu na ovogodišnji broj noćenja, dakle očekuju da će se ostvariti oko milijun noćenja. O tome će u prosincu još raspravljati Skupština, koja ga na kraju također mora usvojiti.

-Zaključak našeg Vijeća jest da će se program rada za 2021. modificirati u prvom kvartalu, kada budemo vidjeli kako se razvija epidemiološka situacija. Donijeli smo osnovne smjernice, predvidjeli sve manifestacije, ali ipak će se detaljno razraditi do kraja ožujka, naglasio je Žužić.

Govoreći o financijskom ostvarenju, rekao je da su ove godine planirali ostvariti 9,18 milijuna kuna, a realizirali su 4,61 milijun, odnosno 50 posto, jer su imali prijenos sredstava iz 2019. godine. Zbog manjeg prijenosa u 2021. plan za iduću godinu jest ostvariti prihode od 4,52 milijuna kuna. Od toga bi 2,42 milijuna kuna trebalo prihodovati od boravišne pristojbe, zatim 300 tisuća planiran je prihod od članarina, dok se na prijenos sredstava iz ove u iduću godinu odnosi 1,8 milijuna kuna.

Kako se bližimo kraju godine red je izvijestiti o još jednoj novosti za TZ, a to je da će uskoro dobiti novog direktora ili direktoricu. Naime, Denis Žužić će nakon 42 godine punog radnog staža, od kojih je čak 38 proveo u nekadašnjem turističkom društvu a od 1992. u Turističkoj zajednici, otići u zasluženu mirovinu. To će se dogoditi 31. ožujka 2021., kada će mu biti zadnji radni dan u TZ-u.

Korona covid maska maskice zaštitne

ISTRA: U srijedu 85 novozaraženih

Sportska zajednica Istarske županije traži revidiranje mjera za klubove i fitness centre