in

DHMZ: Pogoršanje uz snijeg, olujna bura stvara probleme. Upaljen crveni meteoalarm

Izvor Foto DHMZ screenshot X

Olujna bura već stvara probleme u prometu, a u nastavku dana kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg! Najdeblji snježni pokrivač bit će u Gorskoj Hrvatskoj, no stvarat će se i ponegdje u nizinama… Snijeg pada na Zavižanu, ima ga i na Platku. Za riječku regiju i Kvarner upaljen je crveni meteoalarm. Pratite prognoze i upozorenja, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

U unutrašnjosti oblačno s povremenom kišom koja će uz pad temperature prijeći u susnježicu i snijeg. Stvaranje snježnog pokrivača vjerojatno je uglavnom u gorju. Na Jadranu umjereno i pretežno oblačno, tek ponegdje uz malo kiše, vjerojatnije na sjevernom dijelu. Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, ponegdje i s olujnim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, pa je duž obale sjevernog Jadrana navečer i u noći vjerojatan snijeg nošen vjetrom. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 4 do 9 no u osjetnom padu, na Jadranu najviša dnevna od 10 do 15 °C, prognoza je DHMZ-a za nedjelju 7. siječnja 2024.

Prognoza Istrameta

NEDJELJA – Oblačno vrijeme, još u noći uz mjestimičnu kišu. U Gorskom kotaru padat će snijeg uz stvaranje pokrivača. Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Temperature zraka ujednačene, kretat će se od 6 do 10 °C.

PONEDJELJAK – Pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima, dok će u Gorskom kotaru povremeno padati slab snijeg. Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka od 2 do 6 °C, dnevne vrijednosti između 5 i 8 °C.

UTORAK – Djelomice sunčano vrijeme. Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka od -6 do 3 °C, dnevne vrijednosti između 3 i 6 °C.

Donosimo HAK-ovo izvješće od 7. siječnja u 13.30 sati:

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupinu vozila);

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti DC99 između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga (DC8) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila);

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između tunela Sv.Rok i vijadukta Božići. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Slab snijeg pada mjestimice u Lici. U priobalju puše jaka i olujna bura. Ponegdje ima magle. Na snazi je niz zabrana i ograničenja u prometu za pojedine skupine vozila, a u prekidu su i pojedine linije u pomorskom prometu. U pojedinim dijelovima zemlje zbog kiše moguća su zadržavanja veće količine vode na kolniku i otežan promet. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru Slovenije te na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom na ulasku u Hrvatsku, uz moguća duža čekanja. Zbog pojačanog prometa i graničnih kontrola moguća su čekanja i na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Macelj) na izlasku iz zemlje.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod naplatne postaje BREGANA u smjeru Slovenije kolona je oko 2 km.

policija traka mjesto nesreće

Istra: Napao policajce, pošpricao ih sprejem s nadražujućom tvari pa pobjegao

Foto Grad Poreč - Manuel Paljuh/Advent Proeč

Zadnji dan porečkog Adventa: Dva koncerta, predstava i besplatno klizanje