in

Đir po merkatu: Hit su sočne jagode

Pravo je vrijeme za posjet tržnici, koja obiluje proljetnim plodovima. Kiše ovih dana nije manjkalo, pa je tako i ponuda šarena i bogata.

I kako je prošlih dana, kada je vrijeme bilo loše, promet bio manji, ovih se dana s pojavom sunca sve popravilo i porečki merkat je konačno živnuo.

Nema čega nema, od mladog luka do salate i šparuga na brojnim štandovima. Naći će se i trešnje, sočne, domaće i crvene, a ima i jagoda, od kojih se cijela tržnica „crveni“. Ali ne od srama, jer srećom ima poljoprivrednika s Poreštine koji nude svoje.

Pa su tako hit one iz okolice Poreča, a kako su zaista velike, pitali smo što su u njih stavili da su tako lijepe.

Kažu da su dovezli kamion pun stajskog gnojiva, koji je očito odradio svoje.

No, naići ćete i na pilce. Neki ih znaju pod nazivom još i pod nazivom batići ili pici, no to su zapravo mladi izdanci češnjaka. Beru se prije razvijanja cvijeta, a imaju poseban miris i okus kao mješavina češnjaka i mladog luka, no puno nježniji, koji u svakoj kombinaciji daje jelu posebnu notu.

Pa se tako mogu jesti prženi, u fritaji, u pestu (svježi ili smrznuti), za preljeve, pizzu, tjesteninu te ukiseljeni ili kao dodatak na salati, a pored toga mogu se i zamrzavati.

U svakom slučaju, tržnica je postala manje zanimljiva zbog trgovačkih centara koji imaju niže cijene, iako imaju nekvalitetnu robu za koju ne znamo odakle dolazi.

No, zbog vlastitog zdravlja dobro bi bilo češće svratiti u centar u „gradski trbuh“ i kupnjom domaćih proizvoda podržati naše poljoprivrednike.

Naravno, uz dozu opreza, jer mnogi i na tržnici pod svoje nude, nažalost, robu koju su kupili u trgovačkim centrima.

U Poreču 24. svibnja na Trgu slobode pleše 300 učenika

Budući hotel za radnike u Novigradu - Foto Aminess

NOVIGRAD: Hotelijer Aminess gradi hotel za radnike