in

Dani braće Grimm u OŠ Tar-Vabriga i V. Nazora Vrsar

Sigurno ste kao djeca čitali priče o Trnoružici, Pepeljugi, Ivici i Marici i o njihovim dogodovštinama. Tvorci bajki poznatih naslova jesu braća Jakob i Wilhelm Grimm koji su porijeklom iz Njemačke. U bajkoviti svijet na njemačkom  jeziku povest će vas učenici OŠ Tar-Vabriga i OŠ Vladimira Nazora, Vrsar.

Učiteljice njemačkoga jezika, Tiana Orihovac Knezoci iz OŠ Tar-Vabriga i Kristina Lijović iz OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara, provele su sa svojim učenicima nižih i viših razreda projekt pod nazivom „Dani braće Grimm“. Cilj projekta je popularizirati njemački jezik upoznavanjem učenika s bajkama koje potječu iz Njemačke te im približiti kulturu njemačkog govornog područja. Razvijanje i jačanje ljubavi prema njemačkom jeziku učenici su ostvarili glumom kao glavni likovi Grimmovih bajki.

S obzirom da je Jakob Grimm rođen u siječnju, a Wilhelm Grimm u veljači, planirano je bilo projekt provoditi i organizirati u siječnju i veljači 2021. godine te ga javno prikazati u matičnim školama. Zbog  epidemiološke situacije učenici su aktivnosti projekta izveli u svojim školama snimajući svoje glumačke sposobnosti na njemačkom jeziku sa svojim učiteljicama.  Projekt je rezultirao videouratkom koji vam predstavljamo.

Učenici sedmih razreda OŠ Tar-Vabriga predstavili su učenicima nižih razreda samostalno izrađene prezentacije putem videopoziva. Naraciju, dijaloge i scene svih bajki osmislile su učiteljice, što su učenici prihvatili s entuzijazmom. Učenici sedmih razreda obje škole bili su zaduženi za uvodni dio u priče i naraciju, dok su učenici nižih razreda glumili u scenama.  Kako se njemački jezik u OŠ Tar- Vabriga uči od 1. razreda osnovne škole, a u OŠ Vladimira Nazora od 4.razreda, svaki je razred bio zadužen za jednu bajku. Stoga su učenici 2.a razreda OŠ Tar-Vabriga glumili „Princezu i žapca“, učenici 2.b razreda „Snjeguljicu“, učenici 3.a razreda „Vuk i sedam kozlića“, učenici 3.b razreda „Matovilku“, učenici 4.a razreda „Crvenkapicu“ i učenici 4.b razreda „Trnoružicu“, dok su učenici 4.a i 4. b razreda OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara glumili „Pepeljugu“.

Učiteljice Tiana i Kristina posebno se zahvaljuju učenicima i njihovim roditeljima na podršci, angažmanu, trudu i svom dodatnom vremenu uloženom u projekt kako bi se on uspješno ostvario.

„Zadovoljne smo što je projekt uspješno ostvaren bez obzira na sve prepreke i produžetak njegove realizacije, a osmijesi na licima naših učenika i dalje će biti motivacija za provedbu ovakvih projekata“, kažu učiteljice.

Na sljedećem linku možete pogledati cijeli projekt. https://www.youtube.com/watch?v=2C3ksyUM5m4

PRIJAVE ZA CIJEPLJENJE za iznajmljivače produžene do četvrtka

TAR: Domaće od malih nogu – Učenici pravili pljukance, njoke i fritule