in ,

TAR: Domaće od malih nogu – Učenici pravili pljukance, njoke i fritule

Ove su se školske godine treći a i b razred Osnovne škole Tar-Vabriga pod vodstvom učiteljica Anamarije Kodnik Circota i Morene Đurić uključili u projekt Istarske županije po imenu “Domaće od malih nogu”. To je projekt  suradnje četiriju istarskih lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) – „Središnje Istre“, „Sjeverne Istre“, „Južne Istre“ i „Istočne Istre“, sa krajnjim ciljem stvaranja preduvjeta za povećanje potrošnje te uvođenje novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno- obrazovne ustanove na području Istarske Županije. Projekt obuhvaća i različite edukacije za sve uključene sudionike – djecu, kuharsko osoblje, odgojitelje/ice, učitelje/ice, poljoprivredna gospodarstva. Svaki od uključenih partnera LAG-ova održao je edukacije sukladno potrebama na svojem terenu, a neke od njih su: kuharske radionice za kuharsko osoblje, kuharske radionice za roditelje, organizirane posjete djece poljoprivrednim gospodarstvima te interaktivne radionice i edukativne igre za djecu.

U ovoj su fazi projekta od LAG-a dobili na e-mail filmiće koji prikazuju posjet njihove filmske ekipe odabranim poljoprivrednim gospodarstvima koja djeca nisu mogla uživo posjetiti zbog epidemiološke situacije.

Na filmićima su učenici pogledali izradu pljukanci, njoka i fritula, sve o pčelarstvu – medu i proizvodima od meda te o mlinu i izradi brašna.

-Sa svojim smo učenicima prošli tjedan odlučile odraditi radionicu pljukanci, a danas radionicu izrade fuži. Učenici su vrlo pažljivo poslušali recept, pogledali i zamijesili svoje tijesto te samostalno izradili pljukance koje smo skuhali i pojeli sa istraskim šugom od kobasica i rebri te fuže koje smo pojeli sa šugom od kokoške. Učenici su bili vrlo aktivni i veselo su prionuli poslu. Zabavili su se, a usput i nešto novo naučili o našim običajima. Na sljedećoj ćemo radionici izrađivati istarske slastice fritule i kroštule, najavile su učiteljice.

Dani braće Grimm u OŠ Tar-Vabriga i V. Nazora Vrsar

Bez vode 4. svibnja dio Poreča, Vižinade i Sv. Lovreča