in

FUŠKULIN: Zakantajmo po starinski – drugi susret s djecom u HIŽICI PUNOJ PRIČA

Hižica puna priča bila je jučer popodne u drugom susretu puna muzike. U gostima su djeci u Fuškulinu bile porečke pjevačice Denis Mikatović Jugovac i Dorijanu Čitar koje su zakantale po starinski. Dvanaestoro djece u dobi  od 4 do 11 godina i malena Greta od godinu i pol, kojoj je bilo zanimljivo samo dok se kantalo i pljeskalo, s nestrpljenjem su čekali što smo im prirpemile.

Denis i Dorijana zakantale su “na tanko i na debelo”. Ne zato jer bi jedna bila tanka, a druga debela, nego zato jer jedna pjeva tankim glasom, visoke tonove, a druga debelim glasom, niske tonove – tako je špjegala Denis.

Potom su djecu naučile otpjevati na tanko i na debelo prvu strofu pjesme “Da bi znalo”.
Dubravka Stevanović je potom djeci uz kamin ispričala priču o šumskom zboru i orkestru. Što je to zbor a što orkestar? Zbor su bila djeca dok su pjevala, s Denis i Dorijanom, a za orkestar trebaju instrumenti. Ova zavičajna, istarska glazba izvodi se na nekim karakterističnim instrumentima. Jedan od njih je cindra – vrlo slična tamburici. Najpoznatiji instrument je pak harmonika. Te su instrumente djeca načinila od papira u završnom dijelu susreta, rezerviranom za kreativan rad. Dubravka je pripremila stablo u obliku cindre s lijepim zelenim granama, koje će na završnoj izložbi u lipnju ponijeti sve te silne instrumente.

Susreti u prostoru Mjesnog odbora Fuškulin odvijaju se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva za projekt Hižica puna priča, koji  Društvo Naša djeca Poreč provodi u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Poreč. (Izvor DND Poreč)

Novo otkriće u Poreču: RIVA iz 15. stoljeća ugledala svjetlo dana

Radni sastanak PROMETNE POLICIJE: Cilj do kraja godine smanjiti broj smrtno stradalih