in

Novo otkriće u Poreču: RIVA iz 15. stoljeća ugledala svjetlo dana

Pronađeni ostaci rive

Radovi na uređenju gradske rive u Poreču nastavljaju se odvijati predviđenom dinamikom, a tijekom njih na svjetlo dana izlaze novi arheološki nalazi. Tako su se, kako javljaju iz Zavičajnog muzeja Poreštine, prekjučer lijepo ocrtali ostaci rive iz 15. stoljeća, iz razdoblja kada su rađene sve gotičke palače u gradu. Za muzealce je to, kako javljaju, jedan od izuzetno važnih nalaza u posljednjih desetak godina, jer sada, nakon pretpostavki, imaju i konkretne dokaze o rimskoj, mletačkoj i austrijskoj liniji porečke rive, priopćeno je iz Grada Poreča.

Osim toga, nedavno su, tijekom arheološkog sondiranja na ovom području, ispred palače Danelon, popularno zvane zgrade Kompasa, otkriveni ostaci plovila iz rimskog razdoblja. Arheolozi pretpostavljaju da je riječ o plovilu manjih dimenzija izrađenom tehnikom šivanja, karakterističnom za sjeveroistočni Jadran, odnosno područje povijesne Histrije i Liburnije. Nalaz je privremeno zaštićen, a razina očuvanosti, dimenzije i ostale pojedinosti bit će objavljene nakon provedbe zaštitnog arheološkog istraživanja, najranije za mjesec dana. 

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom

Da će radovi na porečkoj rivi iznjedriti i nova arheološka nalazišta očekivalo se već i pri samom početku, kao i to da će se prilikom konzervatorskog nadzora i sondiranju na predviđenim lokacijama morati određeni dijelovi i faze građevinskih radova prilagoditi tijeku radova na nalazištima. Za sada rokovi izvođenja radova i dinamika njihova izvođenja nisu u koliziji i nema predviđenih kašnjenja.

Što se samih radova tiče, intenzivirali su se radovi na izmještanju distribucijske telekomunikacijske mreže (DTK) i telefonske cijevne kanalizacije, na izgradnji uzdužnog oborinskog kolektora, te na pripremi za polaganje vodovodnih cijevi i elektroenergetike na sjevernoj strani rive, na području prometnice. Odmah nakon izmještanja dijela DTK mreže uslijedit će izvođenje radova na interpolaciji podzemnih spremnika za otpad.

U dosadašnjem tijeku radova dovršeni su radovi na zamjeni temeljnog tla većeg dijela rive, pri kraju je polaganje obalnog popločenja uz morski pojas, a u tijeku su i radovi na pripremi popločenja na sredini rive na novoj betonskoj površini. Na svim dijelovima gdje traju radovi na pripremi za popločenje i samom popločenju, paralelno se postavljaju sve potrebne cijevne instalacije (javna rasvjeta, elektroenergetika za potrebe Lučke uprave Poreč, elektroenergetika za javne potrebe – manifestacije, itd.), sve u skladu s zadanim terminskim planovima.

Za vrijeme trajanja radova omogućen je promet vozilima opskrbe te ostalim službama za potrebe starogradske jezgre.

U nastavku građenja očekuje se intenziviranje radi dovršetka radova na sondama koje su obrađene, konzervirane, te predane izvođačima na daljnju operativu, čime će se povećati i broj strojeva i djelatnika na ovom području, piše u priopćenju.

Marina Gaši iz Novigrada nova je predsjednica udruge Jeunes Restaurateurs Hrvatska

FUŠKULIN: Zakantajmo po starinski – drugi susret s djecom u HIŽICI PUNOJ PRIČA