in

Građanska inicijativa ZA DJECU poziva: Potpišite peticiju za povećanje doplatka za djecu

Foto Cheryl Holt za Pixabay - Ilustracija

Prenosimo peticiju Građanske inicijative za djecu koja traži izmjenu zakona o doplatku za djecu:

“Hrvatska kao članica Europske unije daleko zaostaje po pitanju dječjeg doplatka i njegovog iznosa. Trenutni zakon o doplatku za djecu je sramotan. Ako idemo u korak s vremenom i ako smo toliko napredovali, vrijeme je i da se mijenjaju stvari koje se nisu mijenjale desetljećima. Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 199-299kn, ili po novome 25,87-38,90eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni. Ovom peticijom dajemo mogućnost vladajućima da neke stvari promjene, imaju više mogućnosti …borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse, te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji. Smatramo da rastom cijena, uvođenjem eura, gledajući i na iznos prosječnih plaća, dječji doplatak od 25-38 eura nikako nije dovoljan da bi dijete imalo ikakve koristi od njega. Također su u pitanju uvećani dječji doplatci koji ovise o cenzusu za 1 i 2 stupanj koji su svega 6 eura veći od običnog dječjeg, te se taj dio također treba regulirati i uvećati ga za također minimum 50 eura, tu dolazimo i na uvećani doplatak koji ne ovisi o cenzusu koji bi također trebao biti povećan jer djeca s invaliditetom daleko više potreba imaju. Uz toliko opcija i po uzoru na ostatak država EU u kojoj smo i sami, realno je očekivanje da se i ovaj dio, koji se desetljećima nije mijenjao – promjeni!”

Plan Građanske inicijative ‘ZA djecu’ je velik: za početak traže izmjenu zakona za dječji doplatak po uzoru na ostale države EU, jer i mi smo dio EU i očekujemo standard kao u EU:

• Povećanje dječjeg doplatka minimum 50 eura

• Više dohodovnih razreda

• ukidanje cenzusa

• dječji doplatak za SVAKO dijete

• Povećanje uvećanog dječjeg doplatka na sve stupnjeve oštećenja

Između ostalog tu je još puno nelogičnosti u tom istom zakonu koji se hitno moraju mijenjati. Više o svemu možete pročitati u grupi inicijative: https://www.facebook.com/groups/699312134964856/?ref=share_group_link

Peticiju možete potpisati i provjeriti na:https://www.peticijeonline.com/izmjene_zakona_o_doplatku_za_djecu


-Do danas smo skupili skoro 70.000 potpisa, a peticija i grupa su pokrenuti 4. siječnja. Svi građani RH i ja vas najljepše molimo da ukažete na ovaj problem, da zajedno s nama utječete na vladajuće, da skupa s nama izmijenite sve što u našoj državi nije kako treba. Vi skupa s nama imate tu mogućnost, piše Tea Franjčić iz Građanske inicijativa ‘ZA djecu’.

BOOKTIGA

Radionica za djecu: “Petkom u pet pod staklenim zvonom” u Poreču

funtana pust

Funtanjanske maškare preuzele vlast i objesile pusta EURONA. Evo za što će mu se sve suditi