in

HANA GUBIĆ uspješno nastupila na violončelističkom natjecanju “Antonio Janigro”

Hana Gubić, učenica Umjetničke škole Poreč uspješno je nastupala na 12. Međunarodnom violončelističkom natjecanju „Antonio Janigro“ Junior koje se organizira u čast jednog od najvećih violončelista 20. stoljeća, glasovitog dirigenta i pedagoga. Natjecanje se održava u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) od 25. siječnja do 1. veljače 2020. i okuplja mlade violončeliste iz raznih krajeva svijeta.

Organizator natjecanja je Unison – Hrvatski glazbeni savez.  Na 12. Antonio Janigro Junior natjecanju prijavio se veliki broj kandidata – 124 natjecatelja iz cijelog svijeta. Ocjenjivački sud čine pet vrhunskih svjetskih violončelista, renomiranih glazbenika i izvrsnih pedagoga – Hannah Suhyoung Eichberg (Koreja/Njemačka), Alexander Gebert (Finska/Njemačka), Mihaela Čuljak (Hrvatska/SAD), Milan Hudnik (Slovenija) i Fanny Nemeth Weiss (Mađarska).

Umjetničku školu Poreč predstavljala je Hana Gubić, učenica petog razreda violončela pod mentorstvom učiteljice Katarine Evetović. Hana je svojim nastupom i muziciranjem već osvojila brojne nagrade tijekom svog glazbenog školovanja i već samo sudjelovanje na Međunarodnom violončelističkom natjecanju „Antonio Janigro“ bila je velika čast i prilika za predstaviti svoj rad pred uglednim žirijem. Svoje sudjelovanje na natjecanju Hana je zaslužila na prošlogodišnjem Međunarodnom gudačkom natjecanju „Rudolf Matz“ u Čakovcu, osvojivši pritom prvu nagradu i prvo mjesto te posebnu nagradu – kotizaciju za sudjelovanje na ovogodišnjem natjecanju Janigro. Hana je ove godine nastupila u 2. kategoriji te dobila pohvale žirija za svoj uspješan nastup i izrazitu muzikalnost. Na natjecanju je Hanu pratila korepetitorica, učiteljica Aleksandra Orbanić. Učenici Hani je ovo dragocjeno iskustvo, posebno jer je imala priliku sudjelovati na natjecanju  s vršnjacima iz Južne Koreje, Poljske, Kine, Španjolske, Slovenije i mnogih drugih stranih zemalja.

Važno je istaknuti kako je priprema programa za ovo natjecanje izrazito zahtjevna, složena, svakodnevna te je u pripremu uložen ogroman trud učenice Hane i učiteljice Katarine Evetović, kao i korepetitorice Aleksandre Orbanić uz veliku podršku roditelja i čitavog kolektiva Umjetničke škole Poreč, prenijela je ravnateljica škole Sanjica Sara Radetić.

Povod uspjeh Istra Inspirita: Objavljen priručnik participativnog turizma koji spaja zajednicu i kulturu storytellingom

Bez vode 30. siječnja ulice u Novoj Vasi i Varvarima